Istrië

Swipe

Labin (Albona)

Labin is een fraaie oude stad, gebouwd volgens het principe van de Illyriërs. Het ligt op een 320 meter hoge heuvel en de geschiedenis gaat ver terug. De oude binnenstad is een bezoek meer dan waard en een rondgang door het museum voor volkenkunde laat veel zien over de geschiedenis van Istrië, over de manier waarop de Romeinen leefden en ook de geschiedenis van de mijnbouw in de streek staat sterk in de belangstelling.

Ook in Labin komt u in de stadspoort uit 1587 oog in oog te staan met het teken dat de Venetianen achterlieten: de St. Marcusleeuw. In het schilderachtige oude stadscentrum vindt u vele gebouwen en paleizen met een bijzondere historische achtergrond. Het ‘nieuwe’ Labin, Pod-labin, werd gebouwd als nederzetting voor de mijnwerkers.

Vanuit Labin kunnen diverse uitstapjes in de omgeving worden gemaakt (neem de fiets!), bijvoorbeeld naar Raša de jongste stad van Istrië, naar Šumber met z’n kasteel uit 1260, naar Kršan waarvan de funderingen rond 1250 werden gelegd, naar Kožljak uit 1102, naar het (bijna) spookstadje Plomin, eveneens gegrondvest rond 1100, of naar het middeleeuwse Pican waarvan de geschiedenis teruggaat tot in de vroege 8e eeuw. Labin en Rabac zijn nauw met elkaar verbonden, de toeristenorganisatie bedient beide plaatsen.

10 prachtige bestemmingen in Labin (Albona) en Kroatië