Istrië

Swipe

Rabac

Ooit was Rabac een vissersplaatsje waar het leven stil leek te staan. Pas in 1826 vestigden zich er de eerste bewoners en in het midden van de 19e eeuw stonden er slechts tien huisjes. Hoewel in 1889 het eerste hotel reeds werd geopend, pas in de jaren 1960-1970 expandeerde (of misschien is het woord ‘explodeerde’ beter op zijn plaats) het plaatsje op toeristisch gebied.

Als u nu langs de haven wandelt en u kijkt via het ‘oude’ Rabac omhoog, dan kunt u die expansiedrift bijna voelen. Sommige mensen zullen het jammer vinden dat er op topdagen soms meer dan 15.000 bezoekers Rabac aandoen. Vrijwel elk huis biedt onderdak aan toeristen. Diverse grote hotels zijn als paddenstoelen uit de grond geschoten.

De toeristenorganisatie werkt er hard aan om Rabac nog attractiever te maken. Vooral de wandelaar wordt daarbij goed bedacht. Kilometers wandelpad, ook begaanbaar voor de minder getrainde wandelaars, voeren in allerlei richtingen door onbedorven natuur. Indien gewenst kan gebruik worden gemaakt van de diensten van een gids. Veel senioren gebruiken Rabac als uitgangspunt voor hun dagelijkse wandelingen door de natuur of langs het water.

Mountainbikers vinden er van alles wat hun sport aantrekkelijk maakt. Ook deltavliegers bezoeken Rabac graag vanwege de mogelijkheid om te vliegen vanaf Učca, met 1.401 meter de hoogste berg van Istrië. De stranden zijn nog onbedorven en liggen aan kristalhelder water.

Rabac heeft een grote camping met uitgebreide voorzieningen: Sv. Marina. De camping is genoemd naar de gelijknamige grot in de omgeving en dient als uitgangspunt van vele, goed aangegeven, wandeltochten.

10 prachtige bestemmingen in Rabac en Kroatië