Istrië

Swipe

Rovinj (Rovigno)

Tot in de 19e eeuw was Rovinj de grootste stad van Istrië. De in 129 v.Chr. verdreven Histriërs noemden de plaats Ruginum. Pas in de 3e eeuw kregen de Romeinen nieuwe belangstelling voor de praktisch verlaten nederzetting en stichtten er een stad die tot grote bloei kwam. Tijdens de Venetiaanse periode (ook Rovinj onderwierp zich vrijwillig aan de Venetianen) werd de stad écht belangrijk. Nadat Pula door Oostenrijk als hoofdkwartier voor zijn marine werd aangewezen verloor Rovinj een belangrijk gedeelte van zijn betekenis. De toename van het toerisme zorgde ervoor dat de stad in de laatste 50 jaar weer uit zijn isolement verlost werd.

Het oude (autovrije) gedeelte van de stad bestaat uit smalle straatjes die het geheel een idyllisch aanzien geven. U vindt er onder andere de Sv. Eufemijakerk uit 1736, die, zoals op vele andere plaatsen het geval is, gebouwd werd op de fundamenten van een vroegere kerk, eveneens gewijd aan deze heilige die als martelaar vereerd wordt.

De sarcofaag van de beschermheilige bevindt zich in de kerk. Een fresco vertelt de historie van Eufemija. In 304, tijdens het bewind van Diocletianus, werd zij voor de leeuwen geworpen. Deze lieten haar echter met rust, waarna ze op andere wijze om het leven werd gebracht. Haar stoffelijk overschot werd naar Constantinopel gesmokkeld, maar verdween daar tijdens godsdienstoorlogen. Op 13 juli 800 spoelde de sarcofaag met het lichaam aan in Rovinj. Elk jaar op 16 september trekken pelgrims naar de kerk om haar te eren. U kunt haar beeltenis zien op de hoogste klokkentoren van Istrië naast de kerk. In tegenstelling tot de meeste klokkentorens die vaak eeuwen later aan de kerk werden toegevoegd, is dit 59 meter hoge bouwwerk ouder dan de kerk. In de kerk zijn vele kunstschatten bijeengebracht, waaronder kostbare schilderijen en beeldhouwwerken.

Behalve de Sv. Eufemijakerk herbergt Rovinj nog een 20-tal andere kerken en kapellen. Ook het museum voor volkenkunde is een bezoek waard, het bevindt zich aan de boulevard. Zuidelijk van de oude stad ligt het park Zlatnirt (gouden kaap), waar zich, behalve veel uitheemse bomen en planten, ook eeuwenoude vijgenbomen bevinden. Op een warme dag is het in deze goed onderhouden schaduwrijke oase goed toeven.

Vanuit Rovinj kunnen diverse trips worden gemaakt. Zwemmers gaan met de veerboot naar de mooie stranden van Sv. Katarina of het Crveni Otok. Het laatstgenoemde eiland heeft een afwijkend klimaat waardoor er bijzondere bloemen en planten groeien. U zult er altijd wel een vleug van bloemengeuren kunnen opsnuiven. Het eiland is in particulier bezit en herbergt een franciscanenklooster uit de 7e eeuw. Ook hier treft u sporen uit de Romeinse tijd.

10 prachtige bestemmingen in Rovinj (Rovigno) en Kroatië