Jabal Akhdar

Swipe

Noordkant van Jabal Akhdar

Het noorden van Jabal Akhdar wordt minder bezocht dan het zuiden; de infrastructuur en het terrein zijn hiervan de oorzaak. U vindt hier Wadi Bani Awf en Wadi As Sahtan – natuurwonderen en weerspiegelingen van aloude civilisaties vormen hier een caleidoscoop van bezienswaardigheden. Daarom is het helaas niet mogelijk om alle ‘sights’ in deze gids te verwerken. Laat u in dit gebied vergezellen door een professionele gids; voor detailinformatie kunt u zich wenden tot reisbemiddelaars.

Barka en As Suwayq zijn opgenomen in ‘Coastal Plain’.

Toegang tot de noordkant

Alle bezienswaardigheden en dorpen in het berggebied zijn uitsluitend bereikbaar door middel van een jeep met vierwielaandrijving. Route 11 en Route 13 zijn verhard en bevinden zich in prima staat. Verken dit gebied alleen als u weet dat er in de omgeving geen regen is gevallen of wordt verwacht.

Bezienswaardigheden

Ar Rustaq staat synoniem voor honing en fruithandel. Het plantagerijke stadje oogt prettig; een groeiend aantal Omanieten verblijft hier. Sinds 2011 zetelt het bestuur van Al Batinah South in Ar Rustaq. Ook is het stadje van geschiedkundig belang: Nasir Bin Murshid (regeerperiode 1624 tot 1649, grondlegger van de Ya’aruba-dynastie) vestigde zich hier, waardoor Bahla niet langer werd beschouwd als regionaal machtscentrum.

Bezienswaardigheden van Ar Rustaq

Vijfhonderd meter ten zuiden van het centrale knooppunt (Route 11 en Route 13) vindt u de afslag ‘Al Kasfah Spring 1 km’. Deze leidt naar de gelijknamige bron; het water heeft een constante temperatuur van 45°C. Dit wordt direct gebruikt door de moskeebezoekers; de moderne badruimtes zijn boven het gootje gebouwd.

Het centrum van Ar Rustaq wordt gedomineerd door het gigantische fort (geopend za. tot en met do. 09.00-16.00 uur, vr. 08.00-11.00 uur en 14.00-16.00), dat is ingeschreven op de voorlopige lijst van Werelderfgoed (UNESCO). Dit is gebouwd op de restanten van een Perzische vesting uit de zevende eeuw na Chr. Rond 1650 werd het complex herbouwd. Dit wordt omringd door een enorme vestingmuur die is voorzien van tien torens (1744-1906 na Chr.). In het kasteel vindt u opslagruimtes, de moskee, cellen en woonruimtes.

Wadi Bani Awf en Wadi Bani Sahtan

De afslag naar (feitelijk) Wadi Bani Awf is acht kilometer ten oosten van Ar Rustaq aangegeven (langs Route 13).

Wadi As Sahtan ligt ten zuidwesten van Ar Rustaq en is aangegeven langs Route 10. Door deze dramatische kloof kronkelt een gravelweg. Ondanks de pracht van deze route, zijn het de (zanderige en meanderende) zijwegen die voor avontuur zorgen. Via torenhoge rotswanden, verscholen terrasakkers en aloude uitkijktorens komt u in traditionele dorpjes – met eigen legendes en geschiedenis.

Door ‘Wadi Sahtan Rd’ te volgen, rijdt u het hoge deel van Wadi Bani Awf binnen. De eerste plaats is hier Bima. Als u de weg door Bima’s wadi volgt en bijna anderhalve kilometer verderop rechtsaf gaat, rijdt u naar Biladsayt (coördinaten: N23”11’31 E57”23’13, ook gespeld als ‘Bald Sait’, niet te verwarren met het gelijknamige dorp bij Al Hamra). Bij het uitzichtpunt kunt u parkeren; hier begrijpt u waarom dit het meest gefotografeerde dorp van Oman is. Voor u liggen de honderden terrasakkers die verdwijnen in de dadelpalm- en bananenplantages. Rechts verrijzen meer dan duizend meter hoge bergen die als reuzen boven de witte en beige huizen torenen. Al drieduizend jaar komt het water van Biladsayt uit twaalf bronnen – verscholen in de bergen. Een verkenning is dit Arabische sprookjesdorp zeker waard, neem voldoende eten en drinken mee.

Al Hat

Als u ongeveer twee kilometer terugrijdt en in de bocht rechtsaf gaat (coördinaten: N23”12’13 E57”23’30), komt u op de zandweg naar Al Hamra. Ruim één kilometer verderop bevindt zich de kleine oase Al Hat (ook gespeld als ‘Haat’) waarin voornamelijk knoflook wordt geteeld. Vroeger vormde dit gehucht het begin en einde van het ezelpad naar Misfat Al Abriyyin en Al Hamra; afstanden berekende men in uren per ezel, niet in kilometers. Tegenwoordig is dit een zandweg met flinke haarspeldbochten, alleen geschikt voor sterke jeeps en ervaren bestuurders. Aan de andere kant van de bergtop ligt het gebied dat in deze gids Nizwa Region is genoemd.

Terug naar Route 13

Als u wilt terugrijden naar Route 13 (circa 5 uur rijden), volgt u de borden ‘Ar Rustaq’. Zo bereikt u het lage deel van Wadi Bani Awf. Onderweg kunt u stoppen bij Little Snake Canyon (negen kilometer van Bima, coördinaten: N23”14’26 E57”26’14). Door de nauwe kloof leidt een pad (kiezelstenen en rotsblokken) naar een meertje dat zich diep in het stelsel bevindt.

Wadi Mistal

Als u Route 13 richting Nakhal volgt, passeert u de afslag naar Wadi Mistal. Deze weg is ruim dertig kilometer lang; alleen het begin is verhard. Wakan vormt het einde van de ruige weg; dit bergdorp ligt in ‘Ghubrah Bowl’. Op de terrasakkers en plantages worden bananen, druiven, granaatappels, limoenen en vijgen geteeld. In februari staan de abrikozen- en amandelbomen in bloei; een onvergetelijk gezicht. Recent is Wakan voorzien van een verhard wandelpad. Dit leidt langs de bergrand; het zicht op de diepe vallei en de omringende bergen is indrukwekkend.

Nakhal

Vanuit Nakhal kunt u een bezoek brengen aan A’Thawwarah Hot Springs. Deze vindt u door de verharde weg door de sprookjesachtige plantage te volgen. Langs deze weg bevinden zich de huizen die deel uitmaken van het oude dorp. Bij de parkeerplaats betreedt u het park (coördinaten: N23”22’34 E57”49’38), waarin u kunt picknicken met zicht op sublieme natuur. Bezoekers dragen hier graag badkleding om van het warme bronwater te genieten. De dorpelingen zijn echter vlakbij; zij verzoeken u om in het park conservatief gekleed te gaan, stilte te waarborgen en alleen voetafdrukken achter te laten.

Hazm Castle

Aan Route 11, ongeveer twintig kilometer ten noorden van Ar Rustaq, ligt Hazm. Aan de rand van de uitgestrekte dorpsplantages vindt u het beige kasteel, waarop de vlag wappert. Dit is geheel gerestaureerd, maar was begin 2013 nog gesloten – ondanks het bord met openingstijden (za. tot en met do. 09.00-16.00 uur, vr. 09.00-11.00 uur). Wellicht dat het complex inmiddels open is.

Hazm Castle dateert uit 1708 en werd gebouwd in opdracht van Sultan Bin Saif II (Al Ya’aruba). Drie jaar later verklaarde hij het gebouw, waarin hij woonde, tot bestuurscentrum (in plaats van Ar Rustaq). In 1718 stierf de sultan; het kasteel vormt zijn laatste rustplaats. U vindt hier een collectie oude kanonnen, terwijl de kerkers en vertrekken het middelpunt van talloze legendes vormen. Vanaf het dak heeft u een onvergetelijk zicht op de omgeving. Het kasteel (geopend za.-do. 09.00-16.00, vr. 08.00-11.00 en 14.00-16.00 uur) is ingeschreven op de voorlopige lijst van Werelderfgoed (UNESCO). Een aanrader voor kinderen!

Nakhal Fort

Na uw bezoek aan de wadi’s kunt u doorrijden naar Nakhal. Vanuit Muscat (Al Qurm) bedraagt de reistijd slechts anderhalf uur. Nakhal wordt gedomineerd door het fort, dat is gebouwd op een enorme rots en daardoor hoog boven de groene dadelpalmplantages en woeste bergen torent. Nakhal Fort is het vlaggenschap van Omans vestingen; dit werd dan ook bezocht door koning Willem-Alexander, koningin Maxima en prinses Beatrix (staatsbezoek, januari 2012).

Nakhal Fort (geopend za. tot en met do. 09.00-16.00 uur, vr. 08.00-11.00 uur) is gerestaureerd; reserveer enkele uren voor een bezoek. Tijdens uw wandeling passeert u onder andere de gevangenis, de ‘women’s majlis’ (ontmoetingsruimte voor vrouwen), de keuken (met daarin een grote, koperen waterkan) en het verblijf van de ‘waly’ (gouverneur). Ook vindt u hier ‘murder holes (zie ‘Nizwa Fort’). Vanaf de beige torens hebt u weergaloos zicht op het nieuwe deel van Nakhal en de enorme, diepgroene plantage – de primaire attractie van het fort. Zorg ervoor dat uw camerabatterijen volledig zijn opgeladen.

Nakhal Fort werd mogelijk in de zevende eeuw na Chr. gebouwd als Perzische vesting. Deze is sindsdien herbouwd; ook zijn veranderingen aangebracht.

The Garda Village

Het kindvriendelijke vakantiepark The Garda Village ligt op een ideale locatie: direct aan het sprookjesachtige Gardameer en vlak bij het romantische centrum...

v.a. 114.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Noordkant van Jabal Akhdar en Oman