Jabal Akhdar

Swipe

Saiq Plateau

Het uiterste oosten van Jabal Akhdar wordt gevormd door het Saiq Plateau. Hier komt u om verscholen bergdorpen, indrukwekkende terrasakkers (‘hangende tuinen’) en fruitgaarden te zien. ‘Saiq’ is tussen maart en mei synoniem met bloemenpracht – kleurrijke woestijnrozen, damascusrozen, orchideeën en jasmijnen sieren en begeuren het landschap. Het Saiq Plateau wordt grotendeels omringd door duizelingwekkende ravijnen en is ongeveer vijftien kilometer lang. Het plateau is ruig en ligt op een hoogte van circa tweeduizend meter.

De faciliteiten op het Saiq Plateau worden in hoog tempo gemoderniseerd. Hierdoor geniet het gebied toenemende populariteit als woonoord en verblijven toeristen er graag. Door deze ontwikkeling neemt het aantal bewoners dat zelfvoorzienend is, af.

Wandelen op/bij het Saiq Plateau

Naast autorijden leent het Saiq Plateau zich uitstekend voor wandelen. Route W18b is spectaculair en wordt in de volksmond ‘The Village Walk’ genoemd. U kunt de wandeling beginnen in Al Aqar, gelegen bij Al Ain. Via de terrasakkers en oude huizen van Al Ain en A’Sheraijah bereikt u Saiq – ongeveer twee uur later. Routebeschrijvingen zijn verkrijgbaar in de regionale hotels en camps.

Toegang

Om u vertrouwd te maken met alle ‘ins and outs’ van het Saiq Plateau, is het raadzaam om hier één overnachting te plannen en om een gids te regelen. Hierbij kan uw reisplanner of hotelreceptionist van dienst zijn.

Één weg geeft toegang tot het Saiq Plateau. Deze begint bij het fort van Birkat Al Mawz (zie desbetreffende sectie) en is alleen toegankelijk voor auto’s met vierwielaandrijving. In de controlepost wordt uw auto getest en het nummerbord geregistreerd. De gloednieuwe weg kent een enorm stijgingspercentage en leidt via tientallen haarspeldbochten naar spectaculaire uitzichtpunten (voorzien van parkeergelegenheid en informatiebord). Veertig minuten later passeert u Hayl Al Yaman, de eerste plaats op het plateau.

Bezienswaardigheden

Van Hail Al Yaman kunt u doorrijden naar de westpunt van het plateau, waar de weg eindigt. Hier vindt u een kleine parkeerplaats (coördinaten: N23”04’16 E57”3615), waar een trapwandelpad naar Wadi Bani Habib Viewpoint leidt. Dit onbewoonde bergdorp ligt aan de overkant van de wadi waardoor de falaj stroomt. U vindt hier walnootbomen en druivenplanten. De huizen zijn geplaatst tegen de rotswand en vervingen grotten als woonruimtes. Verderop ziet u een ander ruïnedorp. De inwoners leven tegenwoordig in het nieuwe lintdorp (bij de parkeerplaats).

Bij het terugrijden is het van belang om de zuidelijke plateauranden in de gaten te houden. Deze vormen namelijk de voornaamste attractie. Rond zonsondergang bent u bijna ‘verplicht’ om op Diana’s Viewpoint (direct ten westen van de moderne nederzetting Saiq, coördinaten: N23”04’24 E57”40’03) te zijn. Hier picknickte de Princess of Wales in 1990; genietend van het zicht op de nauwe kloof waarin minuscule terrasakkers zijn uitgehouwen. Hierboven ligt het dorpje Al Ain, bekend om zijn sprookjesachtige gaarden. Op het uitkijkpunt vindt u rotsen met fossielen van vissen; mogelijk zijn deze door bewegingen in de aardkorst vanuit het dal omhooggedrukt.

Driehonderd meter van Diana’s Viewpoint vindt u Sahab Hotel, waar u kunt dineren (18.30-21.30 uur, 925429288).

Rozenwater

In het voorjaar hebben de terrassen en velden van Al Ain, Saiq en Wadi Bani Habib een roze en paarse gloed. Deze wordt gecreëerd door miljoenen damascusrozen (‘Rosa damascena’) en woestijnrozen. De bloemblaadjes worden in april geoogst en volgens eeuwenoude recepten tot rozenwater verwerkt. Dit distillaat wordt in suqs verkocht en wordt gebruikt om handen te wassen, kamers te doen geuren en eten te besprenkelen.

Van oudsher vormt productie en verkoop van rozenwater een onmisbare inkomstenbron voor Jabal Akhdars bewoners. Regel een bezoek aan een rozenwaterproducent via uw reisplanner of hotelreceptionist.

10 prachtige bestemmingen in Saiq Plateau en Oman