Johor

Swipe

Johor

Historisch gezien is het sultanaat Johor nauw verbonden met Malakka. Toen de Portugezen zijn stad veroverden, vluchtte de sultan naar Johor. De Portugezen voerden oorlog met Johor, maar het sultanaat weerstond de druk. Zowel de Acehers vanuit Sumatra als de Buginezen uit Sulawesi (Celebes), waren geïnteresseerd in het gebied. Uiteindelijk zocht de sultan bescherming bij de VOC. In de 18e eeuw verklaarde diezelfde VOC dat de Riau-archipel en Johor tot hun invloedssfeer behoorden. Na de napoleontische tijd zag Sir Thomas Raffles kans om Singapore aan de sultan van Johor te ontfutselen. Hij speelde de verschillende facties aan het hof tegen elkaar uit en zorgde ervoor dat de temenggong (een soort hogere ambtenaar/minister) de macht in handen kreeg. In 1886 riep de temenggong Abu Bakar zichzelf uit tot sultan van Johor. Hij zag kans zijn staat onafhankelijk te houden. Het was pas onder zijn opvolger sultan Ibrahim, dat de Britten hier in 1914 voet aan de grond kregen.

Johor Bharu

Het is niet alleen een grensplaats, het is ook de hoofdstad van het sultanaat. De meeste toeristen reizen er vrij snel doorheen op weg naar Singapore. Singaporezen komen hier naartoe om goedkoop boodschappen te doen of om de bloemetjes buiten te zetten. Jarenlang was the causeway de enige verbindingsweg tussen Singapore en het vasteland. Gelukkig is daar nu een brug bijgekomen en kunt u Johor Bharu vermijden. Ik verneem dat er tegenwoordig ook in Johor Bharu jongetjes op brommers rondrijden die dames van hun handtasje beroven.

Leuk om te gaan bekijken is de in 1900 voltooide Abu Bakar Moskee. Niet ver daar vandaan bevindt zich het Abu Bakar Museum. Dit is het oude sultanspaleis. Het wordt bij sommige gelegenheden nog wel eens gebruikt voor officiële functies. Het werd in 1866 door sultan Abu Bakar gebouwd. Rondom het voormalige paleis bevindt zich een prachtig park met daarin onder andere een zeer bijzondere Japanse tuin. Beide gebouwen zijn gelegen aan de, inderdaad, Jalan Abu Bakar. De huidige verblijfplaats van de sultansfamilie is het Istana Bukit Serene. Het gebouw is uiteraard niet toegankelijk voor het publiek, maar ook uit de verte ziet het er erg mooi uit.

Een zeer imposant gebouw met een opvallende rechthoekige toren en reeds van ver duidelijk zichtbaar, is het sultan Ibrahim gebouw. Het werd voltooid in 1940 en bevat de kantoren van de regering van de staat Johor.

Het Endau Rompin National Park is voor natuurliefhebbers interessant om te bezoeken.

Mersing

Mersing is eigenlijk een heel gewoon vissersplaatsje, zoals er zoveel langs de kust liggen. Het enige verschil is dat van hieruit boten vertrekken naar de toeristische eilandjes Pulau Tioman, Pulau Pemanggil, Pulau Rawa, Pulau Besar Pulau Tinggi en Pulau Sibu. Allemaal paradijsjes waar u kunt zonnen, luieren, snorkelen en duiken. Op Pulau Tioman is zelfs een golfbaan. In Mersing zijn een paar banken, enige hotels en uiteraard de nodige eetgelegenheden.

Vanuit Johor begeven we ons via de oostkust van het Maleisische schiereiland in noordelijke richting. Het eerste sultanaat dat we nu tegenkomen is het sultanaat Pahang.

10 prachtige bestemmingen in Johor en Maleisië