Jura, Berner Jura, Neuchâtel en Fribourg

Swipe

Avenches

Romeinse kolonie

Ongeveer 15 km ten noorden van Payerne ligt de vroegere hoofdstad van het Romeinse Helvetia, Aventicum, het huidige Avenches. De plaats werd in de 1ste eeuw v.Chr. onder keizer Augustus gesticht op de oever van de Murtensee. Keizer Vespasianus breidde de stad uit tot het de grootste Romeinse kolonie in Zwitserland was. In de eerste eeuwen van onze jaartelling groeide het uit tot een bloeiende stad met ongeveer 10.000 inwoners. Helaas werd Aventicum in 260 bij een inval van de Alemannen totaal verwoest. Aventicum werd later de zetel van een bisschop, maar toen deze eind 6de eeuw naar Lausanne werd verplaatst, verloor de plaats haar betekenis en verviel tot steengroeve voor de bewoners van de omgeving. In 1885 begonnen de eerste opgravingen en restauraties.

Ringmuur en amfitheater

De vroegere betekenis van Aventicum kan enigszins worden beoordeeld aan de hand van de resten van een ringmuur van ongeveer 6 km lengte met vier poorten en 75 halfronde wachttorentjes.

De oostelijke poort en een toren zijn gerestaureerd. In het ruïneveld zijn nog overblijfselen van het capitool, theaters en thermen. Het amfitheater, dat ongeveer achtduizend bezoekers kon bevatten, is ten dele hersteld. In de zomer worden er weer opvoeringen gegeven. Een 12 m hoge zuil staat nog overeind, vermoedelijk van een tempel met de naam Ooievaarstempel vanwege het ooievaarsnest dat zich vroeger op de top bevond.

Musée Romain

Naast het amfitheater is in een middeleeuwse toren het Musée Romain gevestigd dat de Romeinse tijd belicht. De collectie omvat de vondsten uit het opgravingsgebied, onder meer een kopie van de gouden buste van Marcus Aurelius, nu te bezichtigen in het Musée d'Histoire te Lausanne.

Middeleeuwen

Avenches begon een tweede leven in de Middeleeuwen op een deel van de vroegere stad, waarbij een heuvel werd versterkt. Restanten van de middeleeuwse muren en twee torens zijn bewaard gebleven. Andere bezienswaardigheden zijn het kasteel, met een Renaissance-gevel uit de late 16de eeuw; de St. Maria Magdalenakerk uit de late 11de eeuw; en het stadhuis, met een statige gevel uit 1753 en een fontein.

INFORMATIE ROEIBOOTVERHUUR. Bij het meer (Murtensee).

Verbindingen

Trein naar Murten en Payerne.

Luxemburg > Echternach > Beaufort-Standplaats

Camping Park Beaufort

De camping ligt op loopafstand van het dorp, in het hart van Luxemburgs Klein Zwitserland. De staanplaatsen bevinden zich aan de bosrand...

v.a. 273.00 p.p.

Luxemburg > Echternach > Beaufort-Standplaats

Camping Park Beaufort

De camping ligt op loopafstand van het dorp, in het hart van Luxemburgs Klein Zwitserland. De staanplaatsen bevinden zich aan de bosrand...

v.a. 164.50 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Avenches en Zwitserland