Jura, Berner Jura, Neuchâtel en Fribourg

Swipe

Delémont

Delémont (Delsberg) is de hoofdstad van het in 1978 gevormde kanton Jura. De stad heeft 12.000 inwoners en ligt in het dal van de Sorne, waar deze in de Birse uitmondt. De bezienswaardige oude stad, met twee rechte hoofdstraten en vier dwarsstraten, bezit twee oude stadspoorten uit de 18de eeuw. De katholieke St. Marcel-basiliek, uit het midden van de 18de eeuw, heeft als grootste schat een 7de-eeuwse staf van een abt. Een ander opmerkelijk gebouw is het bisschoppelijke slot, het zomerverblijf van de bisschoppen van Basel. De plafonds van de zalen zijn rijk versierd met schilderingen. In de straten van Delémont staan verscheidene 16de-eeuwse fonteinen, zoals de Wildermannbrunnen en de Mauritiusbrunnen. In een oud gebouw aan de Grand Rue bij de Porte de Porrentruy is het Musée Jurassien gevestigd, met een verzameling voorwerpen uit de prehistorie, de Middeleeuwen en later. Het barokke raadhuis stamt uit 1745.

Soyhières

Op een afstand van slechts 2 km ten noorden van Delémont ligt Soyhières, het laatste Franstalige dorp in dit gebied. De weg naar Soyhières loopt door een kloof met de ruïnes van het kasteel Vorbourg uit de vroegere Middeleeuwen. In de nabijheid staat de pelgrimskapel van Maria, die in 1049 door paus Leo IX werd ingezegend.

Verbindingen

Auto: de weg loopt vanaf Moutier door de bosrijke, soms nauwe Val Moutier en via Courrendlin naar Delémont.

Bus naar Soyhières, Montsevelier en Porrentruy (via Charmoille).

Trein naar Basel, La Chaux-des-Fonds, Porrentruy (aansluiting Belfort/Frankrijk), Biel en Solothurn.

Luxemburg > Echternach > Beaufort-Standplaats

Camping Park Beaufort

De camping ligt op loopafstand van het dorp, in het hart van Luxemburgs Klein Zwitserland. De staanplaatsen bevinden zich aan de bosrand...

v.a. 273.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Delémont en Zwitserland