Jura, Berner Jura, Neuchâtel en Fribourg

Swipe

Fribourg

Op een afstand van 25 km ten noorden van Bulle en 29 km ten zuidwesten van Bern ligt Fribourg (Freiburg). Het betreft een heel oude stad, waar vondsten zijn gedaan die dateren uit de nieuwe steentijd. Fribourg werd in 1157 door graaf Berchtold IV van Zahringen gesticht. In volgende eeuwen waren er regelmatig conflicten met Bern en Savoye. In 1481 sloot de stad zich aan bij het Eedgenootschap. De bevolking bleef tijdens de Hervorming trouw aan het katholicisme.

Fribourg (40.000 inwoners) is thans hoofdstad van het gelijknamige kanton en heeft de enige katholieke universiteit van Zwitserland. Beneden de stad slingert de rivier de Sarine, die door de Duitstalige bevolking de Saane wordt genoemd: de stad ligt op de grens van de Duitse en Franse taalgebieden. Ongeveer een derde van de inwoners spreekt Frans, de rest is Duitstalig. Fribourg wordt veelal Freibourg im Uechtland genoemd ter onderscheiding van het Duitse Freiburg im Breisgau.

Lindeboom

In Fribourg staan ongeveer tweehonderd gotische huizen en veel andere interessante bouwwerken, die in de stijlen van de Duitse barok of het Franse neoclassicisme zijn gebouwd. Op het grote Place de l'Hötel de Ville staat een stadhuis uit de 16de eeuw en een klokkentoren. De lindeboom op het plein heeft een bijzondere geschiedenis. Toen Karel de Stoute in 1476 bij Murten was verslagen, rende een soldaat uit Fribourg de 17 km naar de stad om het goede nieuws te melden. Hij zakte echter bij aankomst in elkaar en stierf ter plaatse. De burgers namen een lindetakje van de hoed van de soldaat en plantten dit op de plaats waar hij stierf. Uit het takje groeide de lindeboom, die nu met behulp van stutten en boomchirurgie in leven wordt gehouden.

Het hart van de stad

Het silhouet van Fribourg wordt beheerst door de hoge toren van de St. Ni colaaskathedraal, die in het hart van de middeleeuwse stad (Quartier de Bourg), 50 m boven de Sarine ligt. Met de bouw werd in 1283 begonnen; de kerk verving een ouder Romaans godshuis. Sinds 1924 is ze kathedraal van het bisdom Lausanne, Genève en Fribourg. De kathedraal heeft drie gotische schepen. De absis en het koorgewelf werden in 1630 in barokke stijl verbouwd. In de 18de eeuw werden nog zes kapellen toegevoegd. Orgel en vensters zijn uit de 19de eeuw; de laatste gelden als belangrijke glasinloodvensters uit de Jugendstil. De kathedraal bevat verder een aantal kunstwerken, zoals koorbanken en een doopvont. De Heilige Grafkapel bezit een schilderstuk met als onderwerp de graflegging van Jezus van Nazareth uit 1433.

Ratzé

Twee bezienswaardige kerken zijn de udeeeuwse NotreDamekerk en de even oude Cordelierskerk, met kostbare altaren. In de Rue Pierre-Aeby staat het elegante renaissancegebouw Ratzé, dat in de late 16de eeuw het woonhuis was van Jean Ratzé, commandant van de Zwitserse Garde in Lyon. Het gebouw bevat thans het Musée d'Art et d'Histoire, met onder meer een grote collectie religieuze schilderijen, beeldhouwwerk en Bourgondische juwelen.

Bruggen

In Fribourg overspant een aantal hoge bruggen de rivier de Sarine. Vanaf de 250 m lange Zahringerbrücke heeft u zicht op het 49 m lager gelegen Saa nedal. De Galternbrücke (Pont du Gotteron) is een boogbrug die op een hoogte van 75 m een nauw dal overspant. De brug van Perolies is 70 m hoog. De Mittlere Brücke verbindt het Duitstalige stadsdeel Auge met het Franstalige Neuveville. Een weids uitzicht over oude stad en rivier biedt de Chapelle de Lorette aan de overkant van de Sarine.

Marionettenmuseum

In een meander van deze rivier, ten zuiden van de Zahringerbrücke, kunt u het Marionettenmuseum vinden. In het museum staan marionetten (speelpoppen) en maskers tentoongesteld.

INFORMATIE MARIONETTENMUSEUM. Geopend: juli en aug. vr., za. en zo. 14-17, sept.-juni zo. 14-17 uur, tevens geopend tot een uur na beëindiging van een optreden in het marionettentheater.

TOERISTENINFORMATIEKANTOOR. Regio Fribourg, Union Fribourgeoise du Tourisme (UFT), Case Postal 921, CH1701 Fribourg. Toeristeninformatiekantoor stad Fribourg, Sguare des Places 1, CH1700 Fribourg.

Verbindingen

Bus naar Bulle, Schwarzenburg en Schwarzsee (kabelbaan naar de Kaiseregg (2186 m)).

Trein naar Neufchâtel, Biel, Bern, Lausanne en Genève.

Luxemburg > Echternach > Beaufort-Standplaats

Camping Park Beaufort

De camping ligt op loopafstand van het dorp, in het hart van Luxemburgs Klein Zwitserland. De staanplaatsen bevinden zich aan de bosrand...

v.a. 273.00 p.p.

Luxemburg > Echternach > Beaufort-Standplaats

Camping Park Beaufort

De camping ligt op loopafstand van het dorp, in het hart van Luxemburgs Klein Zwitserland. De staanplaatsen bevinden zich aan de bosrand...

v.a. 164.50 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Fribourg en Zwitserland