Jura, Berner Jura, Neuchâtel en Fribourg

Swipe

Grandson

Slag bij Grandson

Het middeleeuwse stadje Grandson (2250 inwoners) ligt aan het Meer van Neuchâtel en neemt een bijzondere plaats in de geschiedenis van Zwitserland in. In 1476 leed Karei de Stoute bij het noordelijker gelegen Concise een nederlaag tegen de 18.000 mannen van het Eedgenootschap. Daarvoor had Karel het slot ingenomen en de bezetters ervan laten ophangen. Een steen en een gedenkplaat bij het slagveld herinneren aan de gebeurtenis.

Kasteel Grandson

Langs het meer ligt het kasteel van de heren van Grandson, die van de 10de tot de 14de eeuw een belangrijke rol in het westen van Zwitserland hebben gespeeld. Het slot behoort tot de allergrootste kastelen van het land. De huidige opbouw is in de 13de eeuw gebouwd volgens de opvattingen van de Savoyes: een vierkant centrum met op de hoeken zware ronde torens. In het kasteel is het museum Chateaux de Grandson gevestigd met een collectie wapens, wapenuitrustingen en modellen van burchten en veldslagen. Ook kunt u hier het musée Automobile vinden met onder meer de witte Rolls Royce van Greta Garbo.

INFORMATIE KASTEEL GRANDSON. Geopend: mrt.-okt. dag. 9-18; nov.-feb. zo. 10-17 uur.

Jean Baptistenkerk

De Jean Baptistenkerk uit de 11de eeuw is de voormalige kloosterkerk van een benedictijnenabdij, die in 1555 werd opgeheven. De talloze zuilen in het interieur zijn Romaans; de gebeeldhouwde kapitelen rekent men tot de mooiste van Zwitserland. In de hoofdstraat (Rue Haute) van het stadje kunt u wijn proeven in de wijnkelder Caveau des Vignerons.

Verbindingen

Auto: een weg loopt noordwaarts langs de oever van het Meer van Neuchâtel en passeert verscheidene stadjes en dorpen, zoals Onnens, met wandschilderingen in de kerk van St. Martin, het wijndorp Concise, Boudry en Colombier.

Bus naar Mau borget en Couvet (CFF).

Trein naar Yverdon-les-Baines en Neuchâtel.

Luxemburg > Echternach > Beaufort-Standplaats

Camping Park Beaufort

De camping ligt op loopafstand van het dorp, in het hart van Luxemburgs Klein Zwitserland. De staanplaatsen bevinden zich aan de bosrand...

v.a. 164.50 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Grandson en Zwitserland