Jura, Berner Jura, Neuchâtel en Fribourg

Swipe

Gruyères

Middeleeuws karakter Gruyères

Op een afstand van 31 km ten zuiden van Fribourg ligt het stadje Gruyères (Greyerz), een van de talloze stadjes waarin de tijd na de Middeleeuwen stil lijkt te hebben gestaan. Gruyères heeft nog ten dele 15de-eeuwse stadsmuren, waarbinnen zich op twee straten rond het marktplein het niet door auto's gestoorde dagelijkse leven afspeelt. Er zijn veel huizen uit de 15de tot 17de eeuw bewaard gebleven, onder meer het Maison de Chalamala, waar in de 14de eeuw een hofnar van de kasteelheren woonde.

PARKEREN. Buiten de stadsmuren.

Kasteel Gruyères

Van de 11de tot in de 16de eeuw hebben negentien graven van Gruyères hier en in de omgeving de lakens uitgedeeld vanuit het boven op de heuvel gelegen kasteel Gruyères. Het slot (in de stijl van de Savoyes) torent boven de daken van het stadje uit. De hoofdstraat leidt naar de ingang van de versterking. Het kasteel is een van de bezienswaardigste van Zwitserland en vormt een interessant en instructief museum. De grote zalen vertegenwoordigen elk een bepaalde periode uit de vijfhonderd jaar oude geschiedenis. De zaal van de kasteelwacht en de keuken met de grote haard roepen nog een goed beeld van het vroegere leven op. De St. Janskapel heeft gebrandschilderde ramen. In de zalen zijn schilderijen, meubels en wandtapijten met ingewerkte figuren (gobelins) te zien. De ramen van het kasteel bieden een uitzicht over de strak aangelegde tuin en de omliggende hoge bergen. In de toren Chupya Barba bevindt zich een wassenbeelden-collectie van bekende Zwitserse figuren.

INFORMATIE KASTEEL GRUYÈRES. Geopend: juni-sept. dag. 9-18, mrt.-mei en okt. dag. 9-12 en 13-17 jan., feb., nov. en dec. dag. 9-12 en 13-16.30 uur.

Bulle

Op een afstand van 4 km ten noorden van Gruyères ligt Bulle. Een stadje dat grotendeels uit de 19de eeuw dateert, aangezien het in 1805 door een brand werd verwoest. Bij de markt staat het gespaard gebleven kasteel Bulle. Het vertoont de typische architectuur van de vorsten van Savoye uit de late 13de eeuw: een vierkant gebouw met een grote hoofdtoren van 33 m hoogte op een hoek en kleinere torentjes op de andere hoeken. Aan de voet van het kasteel staat het Musée Gruérien Bulle, een uniek historisch museum dat het dagelijkse leven in deze streek behandelt.

INFORMATIE MUSÉE GRUÉRIEN BULLE. Geopend: di.-za. 10-12 en 14-17, zo. en feestdagen 14-17 uur.

Prinqy

Gruyères is een centrum van verschillende ambachten. In Pringy is het mogelijk een Schaukäserei te bezoeken, waar de bekende, naar Gruyère genoemde kaas wordt vervaardigd.

Lac de la Gruyères

Ten noorden van Bulle passeert men het kunstmatige Lac de la Gruyères, waar een groot wegrestaurant over het water uitziet.

Le Bry

Bij het noordelijker gelegen Le Bry liggen op een eilandje de resten van een slottoren en muren.

Verbindingen

Bus tussen Bulle en Fribourg gaat via de westelijke oever van het Lac de la Gruyères (Le Bry) en is aanmerkelijk sneller dan de trein.

Trein tussen Bulle, Gruyères, Montreux en Lausanne. Vanuit Bulle kunt u via Romont per trein naar Fribourg reizen.

10 prachtige bestemmingen in Gruyères en Zwitserland