Jura, Berner Jura, Neuchâtel en Fribourg

Swipe

La Chaux-de-Fonds

Uurwerkhoofdstad

De weg daalt vervolgens naar La Chaux-de-Fonds (994 m), de dicht bij de Franse grens gelegen bakermat van de uurwerkindustrie. Het vak van uurwerken maken begon zich in de 16e eeuw te ontwikkelen en ontplooide zich explosief door de komst van Franse hugenoten. Rond het jaar 1800 woonden er meer dan duizend horlogemakers in de stad.

De uurwerkindustrie is ook in omliggende plaatsen gevestigd, met name in het nabij gelegen Le Locle en in andere steden, zoals Neuchâtel , Biel en Solothurn. Per jaar worden er in La Chaux-de-Fonds (40.000 inwoners) circa 50 miljoen horloges geproduceerd.

Brand

De stad deelde het lot van zoveel andere steden en dorpen die grotendeels uit hout waren opgetrokken: ze werd in 1794 grotendeels door brand verwoest. De wederopbouw geschiedde volgens het dambordpatroon. Er ontstond een rechtlijnig stratenplan. Het voordeel van dit rechtlijnige stratenplan was dat men de stad snel kon opbouwen. Ook vereenvoudigde het ontstane patroon de uitgifte van grond.

Hoofdstad is de Avenue Léopold-Robert met talloze classicistische gebouwen en huizen. Het classicisme is een richting in de kunst die de modellen uit de Griekse en Romeinse oudheid navolgt. Het stadhuis dateert uit 1803. De eveneens na de brand herbouwde ovale kerk werd in 1919 door brand vernield en enige jaren later herbouwd.

Horlogeriemuseum

De belangrijkste bezienswaardigheid is het Musée International de l'Horlogerie, een in de jaren zeventig ondergronds gebouwd centrum voor een grote collectie uurwerken van de klassieke tijd tot heden. De collectie is chronologisch opgesteld en telt circa drieduizend stukken. Volgens het aanwezige personeel toont het boeiende museum die ewige Suche des Menschen nach der Zeit. Aan het museum zijn een documentatiecentrum, werkplaatsen en een bibliotheek verbonden.

INFORMATIE HORLOGEMUSEUM. Geopend: juni-sept. di.-zo. 10-17, okt.-mei di.-zo. 10-12 en 14-17 uur.

Musée des Beaux Arts

Vlak bij het uurwerkmuseum kunt u het Musée des Beaux Arts vinden in een fraai artdéco-gebouw, met werken van onder meer Léopold Robert (17941835) en een zaal ter ere van de in de stad geboren architect Charles-Edouard Jeanneret-Gris, die onder de naam Le Corbusier (18871965) wereldfaam verwierf. In de stad is een speciale route uitgezet, die bezoekers een goed inzicht geeft in leven en werk van Le Corbusier.

INFORMATIE MUSÉE DES BEAUX ARTS. Geopend: dag. 10-12 en 14-17 uur. Incidenteel woensdag tot 20 uur geopend.

In La Chaux-de-Fonds kunt u ook een bezoek brengen aan het Musée d'Histoire et Médallier en het Musée d'Histoire Naturelle.

Les Eplatures

Even ten zuiden van de stad La Chaux-de-Fonds staat in Les Eplatures het Musée Paysan et Artisanal, dat is gevestigd in een bezienswaardige boerenwoning uit het begin van de 17de eeuw. Er is een grote collectie voorwerpen uit het vroegere landelijke leven bijeengebracht en er zijn kamers en keukens in boerenstijl ingericht.

INFORMATIE MUSÉE PAYSAN ET ARTISANAL. Geopend: mei-okt. za.-do. 14-17, nov.-apr. wo.-za. en zo. 14-17 uur.

Le Locle

Op een afstand van 8 km ten zuidwesten van La Chaux-de-Fonds ligt het stadje Le Locle (11.000 inwoners). Op een heuvel in het stadje staat het Chateaux des Monts. In deze 18de-eeuwse villa kunt u het klokkenmuseum (Musée d'Horlogerie) vinden.

INFORMATIE MUSÉE D'HORLOGERIE. Geopend: mei-okt. di.-zo. 10-12 en 14-17; nov.-apr. di.-zo. 14-17 uur.

Verbindingen LA CHAUX-DE-FONDS

Bus naar Biautond en via de Val-de-Ruz naar Neuchâtel .

Trein naar Le Locle, Neuchâtel , Biel en Basel.

Luxemburg > Echternach > Beaufort-Standplaats

Camping Park Beaufort

De camping ligt op loopafstand van het dorp, in het hart van Luxemburgs Klein Zwitserland. De staanplaatsen bevinden zich aan de bosrand...

v.a. 164.50 p.p.

10 prachtige bestemmingen in La Chaux-de-Fonds en Zwitserland