Jura, Berner Jura, Neuchâtel en Fribourg

Swipe

Murten

Enige kilometers ten noorden van Avenches kunt u de Murtensee vinden, een 8 km lang en 3 km breed meer met aan de westelijke oever het middeleeuwse stadje Murten (Frans: Morat).

Murten speelde een grote rol in de Zwitserse geschiedenis: Karel de Stoute leed er in juni 1476 zijn tweede nederlaag. De Zwitserse boeren hadden Karel reeds in de maand maart van hetzelfde jaar bij Grandson verslagen, maar de slag bij Murten was van doorslaggevende betekenis. De Zwitsers versloegen na een kort beleg de Bourgondiërs en doodden ongeveer achtduizend goed bewapende soldaten, die tussen de stad Murten en het meer werden ingesloten. De Zwitsers verwierven een rijke oorlogsbuit, onder meer het befaamde Bourgondische geschut, harnassen en zwaarden, die de trots van het museum in de molen vormen. Elk jaar wordt op 22 juni de slag herdacht met folkloristische feestelijkheden. Een obelisk buiten Murten herinnert aan de overwinning.

Middeleeuwse stad

Murten is een van de aanlokkelijkste plaatsen van het kanton Fribourg. De 13de-eeuwse wallen en zware vierkante torens, de met rode pannen overdekte houten weergangen op de hoge onbeschadigde muren (toegankelijk), het slot, de talloze fraaie huizen met arcaden, de fonteinen en de bloemen verschaffen de plaats een bijzondere aantrekkingskracht.

Murten werd door Berthold von Zah ringen in de 12de eeuw gesticht, nadat een vroegere vestiging in 1034 was verwoest. Van de stadsmuur resteren nog twaalf torens. Van de twee toegangspoorten is alleen de Berntor bewaard gebleven, die zijn huidige vorm in 1778 kreeg. Deze toren sluit de lange Hauptgasse af, waarlangs bezienswaardige huizen met arcaden staan. In de Kirchgasse bevindt zich de vroegere St. Mariekerk, die reeds in 1399 in de annalen wordt genoemd. Het huidige gebedshuis stamt echter uit de 17de en 18de eeuw. De toren maakt deel uit van de stadsmuur. Rond de kerk staan oude grafstenen tegen de gevel. In een molen bij het slot is het plaatselijk museum gevestigd.

Murtensee

De Murtensee biedt alle faciliteiten voor watersport, vissen en het maken van boottochten. Met de boot kan men ook het Meer van Neuchâtel en de Bielersee bereiken.

Verbindingen

Trein naar Neuchâtel , Biel, Solothurn, Bern, Fribourg, Payerne en Lausanne.

Luxemburg > Echternach > Beaufort-Standplaats

Camping Park Beaufort

De camping ligt op loopafstand van het dorp, in het hart van Luxemburgs Klein Zwitserland. De staanplaatsen bevinden zich aan de bosrand...

v.a. 273.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Murten en Zwitserland