Jura, Berner Jura, Neuchâtel en Fribourg

Swipe

Neuchâtel

Neuchâtel (39.000 inwoners; door Duitssprekenden vaak Neuenburg genoemd) ligt langs het gelijknamige meer tegen de heuvels. De promenades langs het meer bieden bij helder weer een zicht over het water op de in de verte gelegen alpentoppen.

Er hebben reeds vroeg mensen langs het meer gewoond, zoals resten van paalwoningen hebben aangetoond. Bij La Tène zijn in 1857 ongeveer 2500 voorwerpen uit de late ijzertijd gevonden, vooral uit de 2de eeuw v.Chr. Daarom wordt de beschaving van de late ijzertijd de La Tènecultuur genoemd.

Uurwerkindustrie

Neuchâtel is vanouds een centrum van de uurwerk en horlogeindustrie. Het observatorium van Neuchâtel geeft de officiële tijd van Zwitserland aan. Verschillende laboratoria doen er onderzoek op het gebied van de uurwerkindustrie. Men zet daarmee een traditie voort die in de 18de eeuw door de ontwerper Pierre Jaquet-Droz was begonnen. In het Musée d'Art et d'Histoire zijn de door hem en zijn zonen vervaardigde 'automata' te zien. Dit zijn drie mechanische poppen, die respectievelijk kunnen schrijven, tekenen en musiceren. De 'schrijver', een zittend jongetje, kan elke tekst schrijven van maximaal veertig letters.

Kaas en wijn

Neuchâtel is de hoofdstad van het gelijknamige kanton. Het kanton staat in Zwitserland bekend als een belangrijke landbouwstreek: men produceert hier niet minder dan 55.000 kazen per jaar die men wegspoelt met goede wijnen, zoals witte Chasselas, rode Pinot Noir en Oeil-de-Perdix, een fruitige rosé. Het kanton Neuchâtel heeft aan de westzijde van het meer 600 ha aan wijngaarden.

Oude stadsdeel

Neuchâtel heeft een aantrekkelijk oud stadsdeel. Het Maison des Halles op de Place des Halles is een prachtig renais sancegebouw uit 1570. Onder het gebouw met de toren en erker werd koren verhandeld; boven verkocht men laken. Het gebouw heeft bezienswaardige deuren met familiewapens en een doorlopend gebeeldhouwd fries. In de smalle straten zijn talloze renaissance, barok en Lodewijk XV-huizen te zien. Op pleintjes staan fonteinen met beelden van banierdragers, Vrouwe Justitia en andere figuren.

Slot van Neuchâtel

In het hart van de stad staan boven op een heuvel een slot en een kerk. Het slot van Neuchâtel dateert oorspronkelijk uit de 12de eeuw; het kasteel wordt voor het eerst genoemd als residentie van de Bourgondische koningen in 1011. Aanvankelijk fungeerde het als woning van de graven en later van de prinsen van Neuchâtel . Tegenwoordig herbergt het de zetel van het gouvernement van het Pays de Neuchâtel. De westelijke muren en de hoofdtoren aan de noordoostkant zijn bewaard gebleven. De Tour de Prison is opgebouwd uit resten van oudere gebouwen uit de 10de en 11de eeuw. Vanaf de muren heeft men een goed uitzicht over stad en omgeving.

Notre-Damekerk

De Notre-Damekerk werd gebouwd in de 12de en 13de eeuw, in de periode waarin de Romaanse stijl geleidelijk aan plaats maakte voor de gotiek. Na de Hervorming en in de negentiende eeuw werden talloze veranderingen aangebracht. Het bijzonderste monument is het lege praalgraf (cenotaaf) van de graven von Neuenburg (Neuchâtel) uit 1373, met een aantal levensgrote, in kleuren uitgevoerde beelden van ridders en vrouwen buiten en binnen een gotische nis.

Palais Perou

De Rue Faubourg de l'Höpital aan de oostkant van het centrum leidt naar het Palais Pierre Alexandre Perou. Het weelderige huis, voltooid in 1767 in Lodewijk XVIstijl, werd gebouwd in opdracht van Perou (17291794). Hij was een financier en begunstiger van de stad, en een vriend van J.J. Rousseau. Naast het paleis staat het Musée Cantonal d’Archeologie, met talrijke voorwerpen uit de steentijd en ijstijd die men in de omgeving van Neuchâtel heeft gevonden.

Musée d’Art et d’Histoire

Aan de Quai Leopold Robert, de lange kade langs het meer, ligt het eerder genoemde Musée d’Art et d’Histoire, met onder meer schilderijen van Zwitserse schilders uit de 19e en 20e eeuw. Voorts staan hier klokken uit Neuchâtel en de drie ‘automata’ van JaquesDroz en zijn zonen tentoongetseld.

INFORMATIE MUSEUM. Geopend: de automaten worden elke eerste zondag van de maand tussen 14 en 18 uur in werking gezet.

Verbindingen

Boot naar Estavayer en YverdonlesBaines.

Trein naar Bern (40 min.), Basel (1 uur 40 min.), Lausanne (50 min.) Genève (1 uur 10 min.) en Zürich (1 uur 50 min.). Tweemaal daags loopt de TGV uit Parijs het station van Neuchâtel binnen.

Luxemburg > Echternach > Beaufort-Standplaats

Camping Park Beaufort

De camping ligt op loopafstand van het dorp, in het hart van Luxemburgs Klein Zwitserland. De staanplaatsen bevinden zich aan de bosrand...

v.a. 164.50 p.p.

Luxemburg > Echternach > Beaufort-Standplaats

Camping Park Beaufort

De camping ligt op loopafstand van het dorp, in het hart van Luxemburgs Klein Zwitserland. De staanplaatsen bevinden zich aan de bosrand...

v.a. 273.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Neuchâtel en Zwitserland