Jura, Berner Jura, Neuchâtel en Fribourg

Swipe

Vallorbe

Aan de oever van de rivier de Orbe ligt het dorp Vallorbe (3500 inwoners). Eeuwenlang was het dorp een belangrijk centrum van ijzersmeden. Het ijzer en treinmuseum geeft inzicht in de plaats van de ijzerindustrie in de geschiedenis van Vallorbe.

INFORMATIE IJZER EN TREINMUSEUM. Geopend: di.-zo. 9.30-12 en 13.30-17 uur.

Tussen 1937 en 1941 smeedde men in het diepste geheim ijzer voor het onderaardse fort Pré-Giroud van het Zwitserse leger. Pas enige jaren geleden verliet het leger dit fort.

INFORMATIE FORT. Geopend: juli en aug. dag. 12-17.30; sept.-juni za., zo. en feestdagen 12-17.30 uur.

Bijzonder fraai is de druipsteengrot die in het kalksteen ontstond. Overal hangen pegels van kalksteen vanaf het plafond naar beneden en rijzen kalksteenkolommen vanuit de vloer omhoog. Deze kolommen worden stalagmieten genoemd, en de hangende kalkpegels stalactieten. Zij zijn ontstaan door het regelmatig druppelen van het water uit de bovenkant van de grot. Het water bevat namelijk veel kalk. Elke keer dat er een druppel valt, wordt er boven in de grot een beetje kalk afgezet. Op de plek waar het water valt komt ook kalk terecht. Met elke druppel wordt de kalkaf zetting iets groter (ca. 0,2 mm per jaar) en aldus ontstaan na jaren uit deze kalk afzettingen stalactieten en stalagmieten. Bij de ingang van de grot staat een collectie kristallen en mineralen tentoongesteld.

INFORMATIE GROTTEN. Geopend: di.-zo. 9-17 (juli en aug. tot 18 uur).

Buiten het dorp leeft in een natuurpark een kudde Amerikaanse bizons (Bisons de Mont d'Orzeires).

Verbindingen

Trein naar Croy, La Sarraz, Renens en Lausanne in Zwitserland en naar Labergement-Ste-Marie en Pontarleir in Frankrijk.

Luxemburg > Echternach > Beaufort-Standplaats

Camping Park Beaufort

De camping ligt op loopafstand van het dorp, in het hart van Luxemburgs Klein Zwitserland. De staanplaatsen bevinden zich aan de bosrand...

v.a. 273.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Vallorbe en Zwitserland