Jura, Berner Jura, Neuchâtel en Fribourg

Swipe

Yverdon-Les-Bains

Yverdon (22.000 inwoners) ligt aan de zuidelijkste punt van het Meer van Neuchâtel , het grootste geheel op Zwitsers gebied gelegen meer; het is 38 km lang en 8 km breed met een grootste diepte van 153 m. Yverdon werd door de Romeinen gesticht als Eburodunum. De plaats heeft zwavelhoudende warmwaterbronnen en heet derhalve officieel Yverdon-les-Bains. Dagelijks bezoeken ca. 1200 gasten de aantrekkelijke warmwaterbaden.

Slot in de stijl van Savoye

Het belangrijkste gebouw is het imposante slot met vier ronde hoektorens dat in 1260 werd opgericht door Peter 11 van Savoye. Het kasteel is een typisch voorbeeld van de stijl van Savoye. De grachten zijn gedempt, maar het interieur geeft nog een idee van de vroegere sfeer. Het is thans een museum.

INFORMATIE SLOT. Geopend: junisept. di.-zo. 10-12 en 14-17, okt.-mei di.-zo. 14-17 uur.

Centrum van Yverdon-Les-Bains

Een kamer in het museum is ingericht ter herinnering aan de Zwitserse pedagoog Pestalozzi, die er in de jaren 18051825 een opvoedingshuis leidde. Het centrale plein van de stad, aan het einde van de autovrije Rue du Lac, is naar hem vernoemd. Zijn standbeeld staat in het centrum van Yverdon-Les-Bains op dit plein, vlak bij het kasteel. Aan hetzelfde plein staat de uit gele zandsteen opgetrokken Notre-Dame kerk, met een barokke gevel en een interessant interieur. Vanaf de omringende balustrade heeft u een goed zicht op het rechthoekige interieur. Fraai zijn de uit hout gesneden figuren boven de koorbanken.

Recht tegenover het kasteel kunt u het Science Fictionmuseum (La Maison d'Ailleurs) vinden. Alle tentoongestelde voorwerpen (kunst, films, bijzondere boeken en modellen) hebben betrekking op science fiction en de invloed hiervan op de Europese cultuur. Voorts bevinden zich in het centrum talloze gebouwen uit de 18de en 19de eeuw; het bekendst is het stadhuis (1773).

Verbindingen

Boot naar Estavayer en Neuchâtel . Vertrektijden: juni-sept. di.-zo. 9.50,13.45 en 16.30, in juli en aug. ook 12.35 uur.

Bus naar Thierrens, Moudon, Bercher en Orbe.

Trein naar Ste. Croix (30 min. met de befaamde smalspoorwegverbinding Ste. CroixYverdon), Lausanne, Genève (45 min.), Valais, Payerne, Fribourg, Neuchâtel , Biel, Basel en Zürich.

Luxemburg > Echternach > Beaufort-Standplaats

Camping Park Beaufort

De camping ligt op loopafstand van het dorp, in het hart van Luxemburgs Klein Zwitserland. De staanplaatsen bevinden zich aan de bosrand...

v.a. 164.50 p.p.

Luxemburg > Echternach > Beaufort-Standplaats

Camping Park Beaufort

De camping ligt op loopafstand van het dorp, in het hart van Luxemburgs Klein Zwitserland. De staanplaatsen bevinden zich aan de bosrand...

v.a. 273.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Yverdon-Les-Bains en Zwitserland