Jutland (Jylland)

Swipe

Jutland (Jylland)

Jutland, weids en dunbevolkt, kennen we als het grote Deense schiereiland dat als een duim uit het vasteland omhoogsteekt. Vanaf de Duitse grens (de enige verbinding met het vasteland van Europa) tot het noordelijkste punt is het 400 km lang.

Vooral Noord- en Midden-Jutland bieden veel rust en ruimte, met bossen, meren en vennen, met daartussen her en der kleine plattelandsgemeenten. Kortom, een aantrekkelijk gebied voor wandelaars en fietsers. Vooral de waterrijke streek rond de Limfjord in Noord-Jutland en het merengebied rond Silkeborg zijn zeer in trek bij watersportliefhebbers.

Jutland's westkust heeft mooie brede maar nogal frisse stranden. Dijken en duinen beschermen het lage land tegen de Waddenzee. De oostkust is heuvelachtiger, met diep ingesneden fjorden in het zuiden. De stranden zijn daar intiemer, lopen langzaam af in zee en hebben veilig zwemwater. Langs zowel de oost- als de westkust zijn talloze campings en vakantieparken te vinden, in het oosten afgewisseld met moderne vissersdorpen en oude havensteden die door verzanding van de vaargeulen hun handelsfunctie kwijtraakten.

Leuke stadjes

Veel bezocht is het stadje Ebeltoft en andere plekken langs het Kattegat van Oost-Jutland. Niet ver daarvandaan ligt de gezellige universiteitsstad Århus, de tweede stad van het land. Voor de kinderen is Legoland bij Billund natuurlijk een belangrijke trekpleister maar Jutland heeft daarnaast nog een paar grote sommerlands (pretparken), leuke musea en attracties rond het leven van vikingen die in deze regio een grote rol speelden.

10 prachtige bestemmingen in Jutland (Jylland) en Denemarken