Jutland (Jylland)

Swipe

Aalborg

In de vikingtijd liepen de meeste scheepvaartverbindingen tussen West-Europa en de Baltische staten door de Limfjord, de waterweg die Noord-Jutland scheidt van de rest van het schiereiland. Waar de fjord op zijn smalst is ontwikkelde zich de havenstad Aalborg. Zij vormt dankzij een spoorbrug en een tunnel het verbindingsstreepje tussen Midden- en Noord-Jutland.

Aalborg is met 165.000 inwoners de vierde stad van Denemarken en de enige echte stad van Noord-Jutland. Eeuwen geleden was het een rijke handelsstad, tegenwoordig is Aalborg een moderne industriestad (cement, staal, textiel, aquavit) waar het verkeer doorheen dendert. Dankzij een enorme dichtheid aan cafés en restaurants heeft het toch genoeg aantrekkelijks.

Aalborg heeft bovendien een van de belangrijkste musea van Denemarken: het NordJyllands Kunstmuseum. Niet alleen de collectie is bezienswaardig (onder andere Sondergard, Lundstrom, leden van de Cobra-kring, Vasarely, Picasso), ook het gebouw zelf. Alvar en Elissa Aalto, twee bekende Finse architecten, waren verantwoordelijk voor de vormgeving van het museum: strak, wit en met veel glas. Dankzij goed gebruik van daglicht en verschuifbare wanden komen de tentoongestelde kunstwerken optimaal tot hun recht. Kinderen zullen vooral het beeldenpark eromheen waarderen.

Ook de Aalborg Zoo, een van de grootste dierentuinen van Europa zal kinderen kunnen bekoren.

www.visitaalborg.dk (toeristische informatie)

10 prachtige bestemmingen in Aalborg en Denemarken