Jutland (Jylland)

Swipe

Aarhus

Destijds was Aarhus een grote vikinghaven. Nu is het de op een na grootste stad van Denemarken (275.000 inwoners) en het culturele hart van Jutland. Aarhus is een levendige industrie- en universiteitsstad die qua gezelligheid en uitgaansleven kan concurreren met Kopenhagen.Veel studenten verkiezen Aarhus dan ook boven de hoofdstad, evenals de zeelui die hier meer vertier vinden dan in de saaie havensteden elders in Jutland.

Er zijn moderne winkelcentra, theaters, leuke musea en je kunt je 24 uur per dag vermaken in de talloze levendige cafés, terrassen, restaurants en nachtclubs in een wirwar van straatjes rond de Domkirke en op de boulevard langs de Aarhus-rivier. Veel mensen willen nooit meer weg uit Aarhus.

Openluchtmuseum

De sanering van het centrum van Aarhus begin 20e eeuw leidde tot de afbraak van heel wat oude panden. Gelukkig werden er ook een aantal voor de sloop behoed. Een van de mooiste, de omstreeks 1700 gebouwde burgemeesterswoning, werd in 1909 naar de rand van de stad overgebracht en vormt daar het prominente middelpunt van Den Gamle By (De Oude Stad), een drukbezocht, 'levend' openluchtmuseum met stadsarchitectuur dat een fraai (wel wat filmdecorachtig) beeld geeft van een rijke handelsstad in vroegere tijden.

Je komt er stadsbewoners van weleer tegen en er staan woningen uit alle hoeken van het land uit de periode 16e tot 19e eeuw. Herenhuizen, boerderijen, werkplaatsen, winkels, een school, molens enzovoort, ze werden allemaal steen voor steen afgebroken en op deze plek weer opgebouwd. In de vakwerkhuizen worden oude ambachten in ere gehouden. De eerdergenoemde grote burgemeesterswoning is na vierhonderd jaar nog steeds compleet ingericht. Je kunt het terrein al wandelend, met of zonder gids verkennen of je laten rondrijden in een koets met paarden. Geopend: Na sluitingstijd mag je nog wel gratis het terrein op maar zijn de gebouwen gesloten.

Overige musea

ARoS, het nieuwste museum van Aarhus, mag je zeker niet missen. In een hypermodern gebouw zijn op 4000 vierkante meter talloze hoogtepunten uit de hedendaagse kunst- en designwereld bij elkaar gebracht. Vanaf het dak is het uitzicht op de stad en de baai onvergetelijk mooi.

Heb je meer belangstelling voor de prehistorie? Bezoek dan het Moesgard Museum, gevestigd in een schitterend gelegen oude herenhoeve. Belangrijkste stuk van de collectie is 'de man van Grauballe', een mens uit de ijzertijd die vrijwel intact uit een veenput werd opgediept.

We noemen kort nog een aantal andere interessante musea in Aarhus: Het Aarhus Kunstmuseum (Deense schilder- en beeldhouwkunst vanaf 1750) in de universiteitswijk, het Kvindemuseet (vrouwen en kinderen, vroeger en nu), het Vikingmuseum en het Stenomuseum (geschiedenis van de geneeskunde en andere wetenschappen, tevens planetarium).

UItgaan

Het uitgaansleven van Aarhus doet niet onder voor dat van Kopenhagen. VisitDenmark geeft het handige gidsje Visit Aarhus uit met daarin onder andere een overzicht van hippe clubs, cafés en restaurants. Voor flyers, informatie en kaartjes voor optredens kun je terecht bij het Århus Billet Bureau, Klostergade 20.

In juli is er een vermaard jazzfestival in de stad. En elk jaar in de eerste week van september komen tienduizenden jongeren naar Aarhus om het Aarhus-festival (Aarhus Festuge) mee te beleven.

www.visitaarhus.com (toeristische informatie)

Denemarken > Syddanmark > Fåborg-Standplaats

Faaborg Camping

Deze vriendelijke familiecamping ligt bij een oude boerderij in een bosrijke omgeving. Er is een deel met middelhoge loof-en naaldbomen. Op de...

v.a. 1680.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Aarhus en Denemarken