Jutland (Jylland)

Swipe

Ebeltoft

Ebeltoft is een beeldschoon, zij het nogal toeristisch plaatsje met scheefgezakte, half houten huizen met rode daken en werkplaatsen van honderden jaren her. Langs de bochtige oude straatjes met kinderkopjes vind je diverse cafeetjes, souvernirwinkels en ijsverkopers.

Het (voormalige) raadhuis uit 1792 ziet eruit als een poppenhuis en is bij jonge koppels in trek als trouwlocatie. In de kelders van dit oudste stadhuis van Denemarken bevinden zich zelfs nog oudere gevangeniscellen. Het is tevens een museum, met drie afdelingen: een archeologische, een volkenkundige en eentje gewijd aan het Thailand van begin 20e eeuw. Een jonge Deen werkte destijds jaren in Siam zoals Thailand toen heette en bracht talloze foto's, dieren op sterk water, wapens en kunstvoorwerpen terug naar huis. Een bizarre verzameling in een niet-passende omgeving.

Veel bezoekers komen niet naar Ebeltoft voor de architectuur maar voor het fregatschip de Jylland uit 1860. De Jylland is de oudste nog overgebleven oorlogsschip in de wereld en sinds een restauratie in 1994 toegankelijk voor publiek. Je kunt afdalen tot in het binnenste van het schip, naar de onderkomens van de kapitein en manschappen. Diep in het schip is het goed voor te stellen hoe het er anderhalve eeuw geleden aan toeging. Op het dek staan nog twee originele kanonnen. Het schip is dagelijks te bezichtigen en ligt verankerd in de baai van Ebeltoft. De drie masten torenen overal bovenuit dus je kunt 'm niet missen.

Dierenparken

Natuurliefhebbers kunnen hun verblijf in Ebeltoft compleet maken met een bezoek aan safaripark Ree Park, het Kattegat Shark Centre (zeehonden en haaien van dichtbij) en het Scandinavian Wildlife Park.

Ebeltoft vormt het centrum van de streek Mols, een aanhangsel van het schiereiland Djursland en is een van de mooiste stukjes van Jutland. Het landschap is heuvelachtig en vooral de uitzichten op zee en de haven van Ebeltoft (neem de kustweg!) zijn oogstrelend.

www.visitdjursland.com (regio-informatie)

10 prachtige bestemmingen in Ebeltoft en Denemarken