Jutland (Jylland)

Swipe

Ribe

Ribe, aan de gelijknamige rivier, is het best bewaarde middeleeuwse stadje van Denemarken en naar algemeen wordt aangenomen ook het oudste. Al in de achtste eeuw was het een levendig handelscentrum waar vikingschepen af en aan voeren. Uit muntvondsten blijkt dat Ribe in de Middeleeuwen ook handelscontacten had met de Hanzesteden in Nederland. Nu zijn het vooral toeristen die de smalle, beklinkerde straatjes bevolken want een handelsstad is Ribe allang niet meer. De vaargeulen in de Waddenzee slibden dicht waardoor de stad haar functie als Noordzeehaven verloor.

Wat bleef was een prachtige, onaangetaste oude stadskern met 16e-eeuwse, halfhouten woningen rond de Domkirke (12e eeuw). Circa honderd gebouwen in Ribe zijn beschermde rijksmonumenten. De inwoners werden aangemoedigd hun woningen en tuinen in traditionele stijl te restaureren met een sprookjesachtig, harmonieus geheel als resultaat. In het Kunstmuseum vind je mooie voorbeelden van Skandinavische schilderkunst.

Uitzicht

Het interieur van de kerk van Ribe is een rommelig samenraapsel van verschillende stijlperioden maar beklim vooral de vierkante kerktoren (27 m) voor een mooi uitzicht op de wijde omgeving. Het is ook zeer de moeite waard om op je gemak door het stadje te wandelen, langs straatjes met kinderkopjes, over dammen en bruggetjes en langs een oude watermolen. De auto mag niet mee, die moet je aan de rand van de stad parkeren. Vanaf het toeristenbureau vertrekt in de zomermaanden elke avond om 20 en 22 uur een nachtwaker in traditioneel uniform. Al zingend en verhalen vertellend neemt de man je gratis mee op zijn ronde door de oude stad.

Vikingmusea

Meest bezocht in Ribe is Ribes Vikinger, een groot, modern opgezet museum gewijd aan de geschiedenis van Ribe. Het geeft een goed beeld van de wijze waarop de vikingen leefden en handel dreven met Europa. Een aardige aanvulling hierop is het VinkingeCenter waar een viking-marktplaats is nagebouwd, compleet met een 35 meter lang longhouse. Acteurs in viking-outfit, kippen, geiten en paarden dragen bij aan een realistisch plaatje. Bezoekers mogen er ook zelf aan de slag met boogschieten, pottenbakken, ijzer smeden, meubels maken, brood bakken of vikingspelletjes spelen. Een valkenier geeft demonstraties met zijn roofvogels. Zeker met kinderen kun je er gemakkelijk een hele dag doorbrengen.

Tot slot: op het marktplein van Ribe wordt in het eerste weekend van mei een jaarlijkse vikingenmarkt gehouden, de grootste van Scandinavie.

10 prachtige bestemmingen in Ribe en Denemarken