Jutland (Jylland)

Swipe

Silkeborg

Even buiten Silkeborg (50.000 inwoners) ligt de 147 m hoge Himmelbjerget, gevormd in de laatste ijstijd. Bij helder weer is het uitzicht vanaf de beboste top op het merendistrict en de rode daken van de stad prachtig. Je kunt het nog hogerop zoeken in de uitkijktoren van 25 m. Het is wel een stevige klim naar boven maar je inspanningen worden rijkelijk beloond met een nog fraaier perspectief. In de zomer is het mogelijk om met een stoomraderboot vanuit de stad naar de voet van de 'berg' te varen (75 minuten). In de omgeving zijn een aantal bewegwijzerde wandelroutes.

Silkeborg zelf heeft ook het een en ander te bieden zoals een groot zoetwateraquarium. Zowel binnen als buiten zijn er veel verschillende soorten vissen te bewonderen in enorme, rondlopende bassins waarin miljoenen liters water gestort zijn. Er leven ook eenden, otters en bevers in een natuurlijke omgeving. Je kunt er zelf experimenten met water doen en er is een bassin waar kinderen vriendelijke vissen mogen aaien.

Het Silkerborg Museum geniet wereldwijde bekendheid dankzij de vondst van twee veenmensen: de 'man van Tollund' en het 'meisje van Elland'. Ze werden in 1950 ontdekt door turfstekers in de moerassen aan de rand van de stad. Vooral de man is in het zuurstofarme veenmoeras wonderlijk goed bewaard gebleven, zeker als je bedenkt dat hij leefde in de vroege ijzertijd, rond het jaar 350 voor Christus. De zuren en metalen in het veen gaven het lichaam het typische donkerbruine, leerachtige uiterlijk. Uit het touw om zijn nek blijkt dat de man door ophanging om het leven is gebracht, mogelijk op rituele gronden. Hij ligt er heel vredig bij maar het is natuurlijk de vraag of hij daadwerkelijk 'de dood met een gerust hart tegemoet zag' zoals sommige bronnen beweren.

Neem ook nog een kijkje in het Museum Jorn (Silkeborg Kunstmuseum) aan de zuidkant van de stad, met werken van bekende 20e-eeuwse Deense kunstenaars en tijdgenoten zoals Per Kirkeby, Bjerke Petersen, Max Ernst en Le Corbusier en van leden van Cobra (Appel, Constant, Corneille en oprichter Asger Jorn).

www.silkeborg.com (toeristische informatie)

10 prachtige bestemmingen in Silkeborg en Denemarken