Jutland (Jylland)

Swipe

Skagen

Skagen (15.000 inwoners) is de meest noordelijke stad van Denemarken, in het puntje van Jutland. Skagen en Gammel-Skagen (Oud-Skagen) leefden eeuwenlang van de visvangst. Aan beide zijden van de landtong werden de scheepjes het strand opgetrokken en de vangst werd ter plekke verhandeld.

In de 19e eeuw was Skagen een geliefd oord voor kunstenaars en impressionisten die zich lieten inspireren door de wisselende reflectie van het licht op zand, duinen en het water. Als je de oude, geelgeschilderde vissershuisjes in het late zonlicht ziet kun je je er iets bij voorstellen. Schilderijen van deze Skagense school (waaronder P.S. Kroyer) zijn te bewonderen in het Skagens Museum.

Noordelijkste punt

Een voet- en fietspad leidt naar het duingebied waar de toren van de oude Laurentiuskerk dapper stand houdt in het oprukkende stuifzand. De rest van de kerk verdween grotendeels onder het zand en werd daarom in 1810 afgebroken.

Een paar kilometer achter Skagen ligt Grenen, echt het noordelijkste stukje van Jutland. Bij de vuurtoren tussen de heide- en zandduinen houdt de weg op en ervaar je de verlatenheid van het einde van de wereld, dat wil zeggen wanneer de dagjesmensen vertrokken zijn. Vanaf het parkeerterrein loopt een pad door de duinen naar het strand en vandaar loop je in een halfuurtje naar de plek waar twee zee‘n elkaar raken: Skagerrak en Kattegat. Dit veroorzaakt een hoge golfslag en een gevaarlijk sterke stroming, reden waarom het verboden is om te zwemmen. Al naar gelang de sterkte en de richting van de stroming wijst de punt van de landtong naar het oosten of noorden.

Vlakbij ligt het Skagen Odde Naturcenter, met informatie over de natuurlijke historie van Skagen.

In Skagen zelf vind je behalve de mooiste zonsondergangen ook een aantal goede visrestaurants aan de haven. Je kunt Skagen per bus bereiken of met de trein vanuit Frederikshavn.

www.skagen-tourist.dk (toeristische informatie)

Denemarken > Ballum > Syddanmark > Bredebro-Standplaats

Ballum Camping

Het ruim 5 ha grote kampeerterrein ligt vlakbij het Nationale Park Waddenzee. Hier is nog volop rust, ruimte en natuur. De camping...

v.a. 1130.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Skagen en Denemarken