Kandy en omgeving

Swipe

Botanische tuin Kandy

In Peradeniya, een zuidelijke buitenwijk van Kandy, liggen prachtige tuinen. Ze werden in de 14de eeuw aangelegd als lusthof voor de koning en in 1821 door de Engelsen tot botanische tuinen omgevormd. Aanvankelijk werden ze alleen gebruikt als proefstation voor koffie en kaneel. De botanische tuin is toegankelijk voor auto's en touringcars. Maar als u van deze vervoermiddelen gebruik maakt, mist u wel de typerende geuren en geluiden van de botanische tuin.

De tuinen zijn 67 ha groot en gedeeltelijk omgeven door de Mahaweli Ganga. Er groeien en bloeien ongeveer vierduizend soorten inheemse en exotische planten en bloemen uit de tropische en uit de gematigde zone, die door ongeveer driehonderd tuinlieden worden verzorgd. De tuinen bevatten ruim duizend bomen, waaronder vele met een leeftijd van meer dan 100 jaar. Ze behoren tot de mooiste botanische tuinen ter wereld, met bovendien een unieke vlinderstand, lanen waar u kunt wandelen en rijden, een kruidentuin, een orchideeënhuis en een herbarium met 22 grassoorten. Bij de bomen, planten en bloemen zijn naambordjes geplaatst. Voor de ingang staat bij het Peradeniya Resthouse een boom met lange trossen roodgele bloempjes; dit is de amherstia, de koningin van de bloeiende bomen. Even verder staat een dikke mahonie boom.

Voorts kunt u de antiaris toxicaria bewonderen, die giftige dampen uitwasemt. Ook groeien er de Napoleonboom (Napoleana imperialis), met bloempjes in de vorm van Napoleons steek, de ficus krishnae met trechtervormige blaadjes, de stiftia chrysantha met vruchten als poederdoosjes, krakende reuzenbamboes, moerasplanten en vele andere gewassen. Mannen maaien het harde gras met lange, smalle en scherpe bamboestokken. Er lopen verkopers rond met bloemenslingers, stukjes sandelhout en allerlei soorten noten. Jongens klimmen voor geld snel in een palmboom. Kinderen lopen met u mee, beginnen een liedje te zingen en vragen dan om geld. Anderen willen u een blaadje van de betelpalm laten kauwen. Arbeiders zagen dikke bamboestengels tot bloempotten.

De vijver is uitgegraven in de contouren van Sri Lanka; er zwemmen zwanen in het water en er groeien enkele soorten waterplanten. In de tuin bloeien verscheidene hibiscussoorten. De reuzenbamboe wordt ruim 30 meter hoog en staat met tientallen dikke stengels bij elkaar. De taliputpalm is de hoogste inheemse boom; hij bloeit na ongeveer 35 jaar, heeft dan twee jaar nodig om de grote en harde vruchten te vormen en sterft een jaar later af. Aan de rand van de Student's Garden staan heel oude plantensoorten. De pandanus kaida levert het materiaal voor het vlechten van tassen en mandjes.

Op weg naar de River Drive ziet u een grote collectie bekende bloemen uit Europa; deze weg ligt hoog boven de bruingele Mahaweli Ganga, waarlangs de bamboe welig groeit. Vervolgens voert het pad tussen coniferen door; op het grasveld ernaast staat een 100 jaar oude, wijduitstaande parapluboom (Giant Java Willow Tree), waarvan de takken aan de baleinen van een paraplu doen denken. Aan de rand van dit grasveld staat een restaurant, de Royal Garden Cafetaria. Als u de oever van de rivier volgt, loopt u vanzelf onder enkele kale bomen door vol met reusachtige vleermuizen (vliegende honden). De takken van een kalebasboom torsen zware, groene, peervormige vruchten. In een perkje hebben hoge bezoekers een boom geplant, zoals koningin Elizabeth li; zij plantte er op 20 april 1954 een ficus krishnae. De kokospalmenlaan is een geschenk van Cuba en Panama. Dan volgt de koolpalmlaan; de takken van de koolpalmen worden gegeten en smaken als kool. De kanonskogelboom heeft grote ronde vruchten; de prachtige bloemen met roze blaadjes en een wit hartje verspreiden een honinggeur. Als slot van de wandeling kunt u het orchideeënhuis en een kas met onder meer anthuriums bezoeken. De orchideeën groeien vooral goed op houtskool!

Familiereizen

Familiereis Sri Lanka

Tijdens de familiereis Sri Lanka ontdek je naast de fascinerende cultuur ook het gevarieerde landschap. Het prachtige eiland Sri Lanka biedt de...

v.a. 2369.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Botanische tuin Kandy en Sri Lanka