Kandy en omgeving

Swipe

Mahiyangana

Zeventig kilometer ten oosten van Kandy (aan weg 5 naar Batticaloa) ligt een van de heiligste boeddhistische plaatsen op Sri Lanka. Mahiyangana is vooral beroemd om de tempel met de grote dagoba, de Maha Raja Vihara. Volgens de overlevering bouwde men de dagoba over een haarlok van Boeddha. In de 'Mahavamsa', de boeddhistische kroniek van de vroegste geschiedenis van Sri Lanka, staat opgetekend dat Boeddha dit heiligdom heeft bezocht tijdens een Vedda-feest. Tijdens de feestelijkheden zou hij een levitatieverschijnsel hebben gehad, waarbij hij tijdelijk geen zwaartekracht ondervond.

De bouw van de tempel wordt toegeschreven aan koning Duttha Gamani (161-137 v.Chr.), maar de bouwstijl van de huidige tempel is voornamelijk Kandyaans, al stamt het oudste gedeelte uit de Polonnaruwa-periode. De gelovigen kopen, voordat ze het tempelterrein betreden, witte bloemen of kransen. Rondom de dagoba staan altaren, waarop de bloemen worden neergelegd. Veel mensen zitten ervoor te bidden of te mediteren. Rondom de dagoba zijn talloze gekleurde gebedsvaantjes opgehangen. Op de (terug)weg van Mahiyangana naar Kandy passeert u een oud waterkrachtproject in de Mahaweli Ganga, aangelegd in 459 n.Chr. tijdens de regering van koning Daas Kelhiya en in 1941 vernieuwd en weer in gebruik genomen. Overal liggen sawa's, die door karbouwen worden omgeploegd. Langzaam gaat de weg omhoog en passeert het Randenigala Project, een grote dam (94 m hoog en 485 m lang) met sluizen en een groot stuwmeer, een onderdeel van het project Mahaweli. Verder omhoog gaat het, door een wildreservaat, met aan weerskanten dichtbegroeide bergen, 's Avonds komen hier olifanten tevoorschijn. Er zijn veel stuwmeren te zien. Van bovenaf zijn ook enkele irrigatiekanalen tussen de rijstterrassen te onderscheiden. Nog hoger ligt de Victoria Dam, eveneens een onderdeel van het project Mahaweli. Achter de 118 m hoge dam ligt een stuwmeer. Het waterkrachtstation ligt 5 km verderop. Vanuit een restaurant aan de andere zijde van de dam heeft u een wijds uitzicht over het project. Niet ver hiervandaan (47 km van Kandy) stort het water van de Mahaweli Ganga zich via de Victoria Falls zo'n 10 meter omlaag.

Familiereizen

Familiereis Sri Lanka

Tijdens de familiereis Sri Lanka ontdek je naast de fascinerende cultuur ook het gevarieerde landschap. Het prachtige eiland Sri Lanka biedt de...

v.a. 2369.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Mahiyangana en Sri Lanka