Kandy en omgeving

Swipe

Musea

Arts and Crafts Centre

Aan de oever van het meer, dicht bij de Tempel van de Tand, ligt het Arts and Crafts Centre. Onder staatstoezicht worden er in de showroom allerlei traditionele, met de hand gemaakte producten en kunstwerken verkocht, uitgevoerd in de meest uiteenlopende materialen, zoals zilver, koper, brons, ivoor en ebbenhout. De prijzen zijn er acceptabel. In de galerie zijn vakmensen bezig koperen potten te bewerken, kleedjes te weven en matjes te vlechten. Ook andere winkels in de stad, zoals de eerder vermelde Laksala, bieden een keur van de reeds genoemde producten en bovendien het Dumbara-vlechtwerk, zilverfiligreinwerk, sieraden, juwelen en batiks met oude Kandy-motieven.

Nationaal Museum

Naast de Tempel van de Tand staat op een groene hoogte aan het meer het Nationaal Museum (geopend zo-do 9-17 uur) met een kanonloop in de tuin. Het is ondergebracht in het vroegere Queen's Palace, dat in 1765 naar een Hollands ontwerp werd gebouwd. Het werd bewoond door de koningin van Kandy en later door de broers van de laatste koning.

Er is in het Nationaal Museum in Kandy heel wat te zien: wapens, juwelen, kostuums, beelden, muziekinstrumenten, houten maskers, ivoor- en aardewerk, lampen, kleden, medische instrumenten, ola-boeken, vergulde draagstoelen en benodigdheden voor het maken van de betelpruim en suikerwerk. Een opschrift op een Hollandse tabaksdoos toont aan dat niet iedere Hollander even tevreden was met zijn bestaan in de kolonie:

'Ik vaar gelijk een held naar vergelegen kusten,

was het niet om het geld, veel liever zou ik rusten,

en houwe mijn gemak,

drinken een glaasje wijn en roken pijptabak.'

Archeologisch Museum

Iets verder ligt het voormalige koninklijk paleis, een wit gebouw met twee verdiepingen. In de audiëntiezaal, met een mooi plafond en veel houtsnijwerk, hield de laatste koning zijn avondlijke en nachtelijke ontvangsten bij het licht van flambouwen. Liggend, gekleed in zijde of satijn en behangen met juwelen, ontving hij er zijn gasten. In het gebouw is nu het Hooggerechtshof gehuisvest en in een bijgebouw het archeologisch museum. U vindt er onder meer kopieën van 11de-eeuwse muurschilderingen en oud aardewerk.

10 prachtige bestemmingen in Musea en Sri Lanka