Karlovac

Swipe

Toeren in de provincie

Zoals gezegd: de provincie heeft nog steeds diepe wonden. Anderzijds vindt u er natuurschoon dat u vrijwel nergens anders aantreft. Dat wordt duidelijk als u wat rondtoert. Veel mensen bezoeken Plitvice vanuit Zadar, Senj of Karlovac. Vanuit de laatstgenoemde stad is onderstaande trip het indrukwekkendst, al hoeft u er natuurlijk helemaal geen bezoek aan Plitvice aan vast te knopen, u kunt ook gewoon de rondrit maken en weer in Karlovac eindigen.

Vanuit Karlovac houdt u de gele route aan naar Rijeka die u in Duga Resa brengt. Van daaruit volgt u de weg in de richting Senj die u even buiten Josipdol verlaat in de richting Plaška (archeologische vindplaats van betekenis) en verder.

Uiteindelijk komt u dan uit op de grote doorgaande weg van Karlovac naar Split, juist boven het Plitvice nationaal park. Deze rit is op verschillende manieren indrukwekkend. Enerzijds word je er niet vrolijk van, anderzijds is de natuur adembenemend. Afgebrande en kapotgeschoten huizen en verlaten buurtschappen geven een wel zeer reëel beeld van de oorlog die inmiddels al weer jaren voorbij is. Op sommige plaatsen verrijzen geheel nieuwe dorpen, bestemd voor mensen die niet meer naar de omgeving waar ze zoveel geweld meemaakten, willen terugkeren.

De natuur waar u door rijdt geeft veel stof tot nadenken over alles wat zich hier eertijds afspeelde. U hoeft beslist geen levendige fantasie te hebben om te beseffen (of om uw kinderen uit te leggen) wat een oorlog met een land en met een volk doet. Een schitterende rit, met een aantal koude rillingen. De weg laat op veel plaatsen nog het nodige te wensen over, maar verkeer is er nauwelijks.

Vanuit Plitvice kunt u dezelfde rit maken door even terug te rijden in de richting van Karlovac en een paar kilometer buiten het park linksaf te slaan in de richting Saborsko.

10 prachtige bestemmingen in Toeren in de provincie en Kroatië