Kaş

Swipe

Kaş

Kaş is een havenstad aan de Middellandse zeekust, die bij steeds meer toeristen in trek komt. Het ligt aan de zeer mooie, maar ook zeer bochtige kustweg van Fethiye (104 km) naar Antalya (148 km). Net zoals bij het iets meer naar het westen liggende Kalkan het geval is, speelt het ontbreken van een zandstrand de plaats parten, maar de prettige ligging, enkele Lykische monumenten en de mogelijkheid tot het maken van boottochten naar onder meer Kekova compenseren dit gemis ruimschoots. In de nabije omgeving liggen wel enkele kleine kiezelsteen-strandjes.

Geschiedenis

Kaş is gebouwd op de antieke resten van Antiphellos. De stad was, een belangrijke Lykische haven. De in de 4e eeuw v.C. gestichte haven hoorde bij een grotere plaats, Phellos, maar hiervan is nooit iets teruggevonden. Onder de Romeinen ging het Antiphellos voor de wind. De handel in hout, ruimschoots aanwezig op de heuvels rondom, droeg hier in belangrijke mate toe bij. Tot in de Byzantijnse tijd speelde de stad een rol van betekenis. Tot 1923 woonden er Grieken.

Bezienswaardigheden Kaş

Veel is er van de Lykische stad niet bewaard gebleven: op enkele tombes en een theater na is alles verloren gegaan. Het bij zee gelegen theatertje, dat in de 1e eeuw v.C. gebouwd werd, vormt een uitzondering. Aan het eind van de straat die naar het stadscentrum leidt, gaat een weg naar rechts. Als u die inslaat, komt u langs de Ulu Camii, oorspronkelijk een Griekse kerk, die na 1923 tot moskee werd verbouwd. Na een paar honderd meter ligt rechts het theater, dat een mooi zicht op de baai van Kaş heeft. Aan de andere kant van de heuvel waarop het theater rust, staat een vijf meter hoge dorische tombe uit de 4e eeuw v.C. Binnen in het kubusvormige graf is een lange rij dansende figuurtjes gegraveerd.
Het antieke Antiphellos moet bezaaid geweest zijn met sarcofagen. De meeste werden als bouwmateriaal gebruikt. Twee mooie exemplaren zijn gespaard gebleven. Eén staat aan de haven, de ander in het stadscentrum (bordjes wijzen de weg). De sarcofaag in het centrum staat op een ruim 1,5 m hoog voetstuk, dan volgt de basis en vervolgens de tombe zelf. Het deksel doet door de vorm van een puntboog gotisch aan. De leeuwen op het deksel hebben hun moede hoofden op de voorpoten te rusten gelegd.

Het Toeristen Informatiebureau staat aan het plein, het Meydan Cumhuriyet, in de straat die langs de haven loopt. De PTT vindt u aan de Çukurbagli Caddesi, die ook op het plein uitkomt. Bussen gaan er naar Fethiye, Marmaris, Bodrum, Izmir en Denizli. Ze stoppen waar de weg Kaş verlaat.

Omgeving

Vanuit Kaş kunnen verschillende boottochten gemaakt worden. Het voordeligst zijn de georganiseerde tochten. Daarbij worden de kosten voor de boot hoofdelijk omgeslagen; bij een privé-boot draait u er alleen voor op. Een excursie naar Kekova behoort tot de meest populaire. Tijdens de dagtocht wordt een bezoek gebracht aan de verzonken ruïnes van Kekova en is er de mogelijkheid te zwemmen. Over land is Kekova slecht bereikbaar. Een andere mogelijkheid is een uitstapje naar Kaputaş, de Blauwe Grot, in de kalkstenen kust halverwege Kaş en Kalkan.

Kalkan is een vissersdorp aan de rotsige kust tussen Fethiye en Kaş. Het dorp had de naam nog onontdekt te zijn, maar dat geldt al een paar jaren niet meer. Het tegen de steile rotsen gebouwde Kalkan breidt zich in snel tempo uit met hotels, winkeltjes en andere voorzieningen voor toeristen. Behalve een wandeling door de nauwe straatjes en langs de kleine haven is er niet veel te beleven; een zandstrand ontbreekt, maar terrasjes zijn er wel.

10 prachtige bestemmingen in Kaş en Turkije