Kathmandu

Swipe

Kathmandu

De naam Kathmandu is afgeleid van Kasthamandap, ofwel het houten huis. Kasthamandap is de naam van een tempel op het centrale plein van de oude stad, Durbar Square. Men zegt dat deze tempel is opgebouwd uit het hout van de stam van één boom. De oude naam van Kathmandu is Kantipur (stad van het licht, 17e eeuw). Maar tegenwoordig staat Kathmandu bekend als de stad van de tempels. Schitterende pagodes verheffen zich boven het stadscentrum en overal in deze fascinerende stad ziet men tempels, pagodes, heiligdommen en stoepa’s, waartussen vrouwen hun kleurige zijden sari’s te drogen leggen en vele tientallen kinderen hun spelletjes spelen. Al deze tijdloze monumenten en de middeleeuwse sfeer die deze stad ademt, maken Kathmandu tot een der mooiste openluchtmusea ter wereld.

De beschrijvingen op de webpagina's betreffende Kathmandu houden nog geen rekening met de vernielingen die op 25 april 2015 zijn aangericht door een aardbeving met een kracht van 7,9 op de schaal van Richter. Zodra het mogelijk is zal ik de betreffende pagina's aanpassen op basis van de laatste gegevens.

Met vriendelijke groet,

Ronnie Rokebrand

Highlights Kathmandu

1. Durbar Square, het centrale plein van Kathmandu.

2. Het Hanuman Dhoka paleis en de Basantpur Tower.

3. Beklim de Maju Devaltempel en geniet van het uitzicht op het Durbar Square

4. Wandel door de straten van de stad en bezoek de winkels in de toeristische wijk Thamel.

5. De heilige stoepa Swayambhunath (ten westen van de stad)

Een rijk verleden

In deze fraaie stad met haar rijke verleden gaan religieuze gebruiken en het dagelijkse leven hand in hand. Het Durbar Square in Kathmandu staat, evenals de Durbar Squars in Patan en Bhaktapur, op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De stad Kathmandu is ontstaan in een brede vallei, aan de samenvloeiing van de rivieren Bagmati en Vishnumati. Beide rivieren vormden een natuurlijke barriëre tegen eventuele vijandige legers. Uiteraard waren er nog andere omstandigheden die ertoe bijdroegen dat Kathmandu zich ontwikkelde tot de belangrijkste stad van Nepal. Allereerst waren er in de vallei voldoende landbouwgronden die er, in samenhang met een redelijk gematigd klimaat, zorg voor droegen dat er steeds sprake was van een voedselsurplus. Tevens werd de stad gebouwd op een gunstige plek. Veel handelsstromen vanuit het noordelijk gelegen Tibet naar het zuidelijk gelegen India (en andersom) passeerden het centrum van de stad, zodat Kathmandu ten volle kon profiteren van deze handel. Voorts lag Kathmandu halverwege de pelgrimsroute die de stoepa Swayambhunath met de stoepa Bodhnath verbond.

De Tol

Van oorsprong had de stad een beperkte omvang en werd ze gekenmerkt door een celstructuur, dat wil zeggen dat families met dezelfde beroepen bij elkaar gingen wonen. Deze celstructuur is tot op heden deels intact gebleven. Nog steeds wonen bijvoorbeeld pottenbakkers of houtbewerkers in elkanders nabijheid in een zogenoemde Tol, ofwel een stadswijk waarin één bepaald ambacht nadrukkelijk het straatbeeld bepaalt. Kathmandu is een primate city, dat wil zeggen dat het de grootste stad van Nepal is die qua omvang (ca. 4.000.000 inwoners) veel meer inwoners telt dan de tweede stad in Nepal. De stad is uitgegroeid tot het politieke, economische, financiële en culturele centrum van het land.

Vervuiling

De ongekende groei van de stad in de afgelopen jaren heeft het aanzicht van de buitenwijken niet verfraaid. Bovendien zitten veel smalle straten bomvol met luidruchtig verkeer. De traditionele structuur van de stad is duidelijk niet opgewassen tegen de sterke groei van het autobezit. In totaal rijden er ruim 500.000 gemotoriseerde voertuigen door de nauwe straten van de stad, waaronder Tata vrachtauto’s en ontelbare motoren. Een aantal fietsers bedekt de mond met een wit kapje om het ergste vuil buiten de longen te houden. Het gaat economisch redelijk goed met de tapijtindustrie, maar zij vervuilt helaas in toenemende mate de rivieren en het grondwater. De Bagmatirivier staat voor een groot deel van het jaar bijna droog: het water wordt gebruikt door de tapijtindustrie en voor de bevloeiing van de akkers. De rivier is niet meer in staat om al het vuil naar India te transporteren, zoals u goed kunt zien aan de schrikbarende hoveelheid vuil in de rivier en op haar beide oevers. De vuilnisophaaldienst in Kathmandu functioneert matig, zodat het vuil zich op veel plaatsen opstapelt. Verder is er in de stad onvoldoende drinkwater en elektriciteit. Veel Nepalezen vinden het met de vervuiling wel meevallen. Zij zien de vervuiling als een teken van toegenomen welvaart. Zij merken op dat de vervuiling in het niet valt bij de vervuiling in een gemiddelde westerse stad. Er zit geen gif in de bodem en de vervuiling beperkt zich tot delen van Kathmandu en langs enkele populaire trekroutes.

10 prachtige bestemmingen in Kathmandu en Nepal