Kathmandu

Swipe

Durbar Square

De interessantste en belangrijkste bezienswaardigheden van Kathmandu vinden we rondom Durbar Square. Durbar is een Nepalees woord, dat paleis betekent. Aan Durbar Square staat het oude koninklijke paleis Hanuman Dhoka. Voor de ingang van het paleis zien we het standbeeld van Hanuman. Voorts staan op en nabij Durbar Square de Kasthamandaptempel, de Talejutempel en het huis van de Kumari, de levende godin. Meestal wordt Durbar Square als marktplein gebruikt. Het krioelt er van de mensen, honden en heilige koeien. De levendigheid wordt nog vergroot door de vele souvenirverkopers, die enthousiast proberen hun artikelen aan de voorbijgangers te verkopen.

Op 25 april 2015 beschadigde een aardbeving een groot aantal historische gebouwen op het Durbar Square. De volledige schade moet nog worden geïnventariseerd, maar we mogen aannemen dat dit voortvarend ter hand zal worden genomen. Meer informatie zal in deze paragraaf worden bijgehouden.

Basantpur Square

Ten zuidoosten van Durbar Square ligt het Basantpur Square. Het plein is gevuld met souvenirverkopers. De concurrentie is groot, dus de prijzen zijn redelijk (flink afdingen).

New Road

Vanaf het Basantpur Square loopt de straat Ganga Path in oostelijke richting. Deze straat gaat over in New Road. Beide straten worden van elkaar gescheiden door een rotonde met daarop een gedenkteken voor de eerste minister Juddha Shamser Rana (1932-1945). New Road is het zakencentrum van de stad.

Freak Street

Een andere straat die op Basantpur Square begint, is de bij vele jongeren bekende Freak Street, die in zuidelijke richting loopt. In deze straat vindt men vele goedkope hotelletjes en restaurants.

Thamel

Een andere wijk met vele goedkope, maar vaak betere guesthouses, is Thamel, een halve kilometer ten noorden van Durbar Square en daarvandaan te bereiken via Pyaphal Road.

Pie Alley

Aan de westzijde van Durbar Square, voorbij de Ganeshtempel, komen we in Pie Alley, een straat waar de verrukkelijke en beroemde taartjes en cakes (pies) in de pie-shops verkrijgbaar zijn.

Indra Chowk

Vanaf Durbar Square voert Makhan Tole in noordwestelijke richting naar Indra Chowk, een levendig marktplein waar werkelijk bijna alles verkrijgbaar is, van verse groente tot de kleurige armbanden die de Nepalese vrouwen dragen en nog veel meer.

10 prachtige bestemmingen in Durbar Square en Nepal