Kathmandu

Swipe

Het huis van de levende godin Kumari

Eveneens vlak bij Hanuman Dhoka, richting Basantpur Square, staat een indrukwekkend bouwwerk dat van bijzonder mooi houtsnijwerk op de raamposten en deuren is voorzien. Opvallend zijn de talrijke afbeeldingen van vogels, waaronder pauwen en duiven, die in de vensters van de voorgevel en rond de binnenplaats zijn verwerkt. Let ook op het beeldhouwwerk in de onderste rand van het binnenhof (ongeveer op kuithoogte). Dit gebouw is het Kumari Ghar, of, zo men wil, het Kumari Chowk, Kumari Devi of Kumari Bahal, kortom, het paleis van Kumari, de levende godin. Het gebouw dateert uit 1757 en werd gebouwd door koning Jaya Prakash Malla.

Kumari, een incarnatie van Parvati

In dit gebouw leeft een meisje dat als een incarnatie van Parvati, de echtgenote van Shiva, wordt vereerd. Zij, de maagd Kumari, is een symbool van zuiverheid en kracht. Op ongeveer vijfjarige leeftijd wordt zij gekozen uit de Newarkaste van goud- en zilversmeden. De selectie is bijzonder streng. Het meisje dat haar jeugd als Kumari zal slijten, moet onder meer blijk geven van onverschrokkenheid en een gaaf lichaam hebben dat aan vele vereisten moet voldoen. Zij blijft Kumari tot zij voor het eerst bloed verliest; dat kan gebeuren ten gevolge van haar eerste menstruatie, maar ook door het oplopen van een verwonding of het verliezen van een tand. Als het meisje gebloed heeft, is zij Kumari-af en moet er een nieuwe Kumari worden gekozen. De Kumari wordt zelfs door de president (en vroeger de koning) geëerd, wat in het openbaar gebeurt als zij tijdens het jaarlijkse Chariotfestival een rondrit door de stad maakt. Al met al verlaat de Kumari haar woning slechts een keer of vijf per jaar. Het meest opvallende aan haar verschijning is haar oog-make-up. De zwarte oogschaduw loopt door tot aan haar oren. Haar haren zijn in een knotje op haar hoofd samengebonden.

Twee stenen leeuwen bewaken de woonstede van de Kumari. Als men tussen deze twee leeuwen doorloopt komt men op de prachtige binnenplaats (Chowk) van het gebouw. Soms ziet men de Kumari wel eens voor het venster verschijnen, een verschijning die overigens kan worden opgewekt door enkele rupies aan de op de binnenplaats vertoevende jongetjes te geven. De Kumari mag niet worden gefotografeerd. Overigens zijn er in de vallei van Kathmandu nog ongeveer vijf Kumari’s, die evenwel veel minder bekend zijn dan de Kumari die in Kumari Chowk woont. Men beschouwt de Kumari van Kathmandu als de belangrijkste Kumari ofwel de Raj Kumari.

10 prachtige bestemmingen in Het huis van de levende godin Kumari en Nepal