Kathmandu

Swipe

Het oude koninklijke paleis Hanuman Dhoka

Aan Durbar Square staat het oude, 17e-eeuwse koninklijke paleis (geopend: wo., do. en za. t.e.m. ma. 10.30-16.00 uur; vr. 9.30-14.00 uur; di. gesloten. In de maanden nov. t/m jan sluit men om 15.00 uur). Dit door koning Pratap Malla gebouwde paleis is vernoemd naar de apengod Hanuman, de beroemde apengeneraal uit het Ramayana-epos, wiens standbeeld voor de westingang van het paleis is geplaatst. Naast dit Hanumanstandbeeld wappert Nepals unieke nationale vlag. De vlag is rood van kleur en afgezoomd met een blauwe rand. Rood is de nationale kleur van Nepal. De vorm van de vlag is opmerkelijk. Hij bestaat uit twee boven elkaar geplaatste en in elkaar overgaande driehoeken, die nog het meest doen denken aan de bij ons bekende fietsvlaggetjes. De bovenste driehoek van de vlag is getooid met een witte afbeelding van een halve maan, terwijl de onderste driehoek is voorzien van een witte zon. Het standbeeld van Hanuman wordt ook nog beschermd door een schaduwgevende parasol. Wie tien rupies neertelt mag het Hanuman Dhoka paleis bezichtigen. De gouden deur van het paleis wordt bewaakt door twee stevig geproportioneerde witgeverfde leeuwen, die bereden worden door de god Shiva en zijn vrouw de godin Parvati (Shakti). Boven de deur kijkt onder meer de god Krishna op de gelovigen neer. De Nepalese koningen van de Shah dynastie werden in dit paleis gekroond, maar de voormalige koning woont er niet meer. Al vroeg in de vorige eeuw vertrokken de koningen naar een nieuw paleis, Narayan Hiti Durbar (Narayanhiti), dat in het noordoosten van Kathmandu staat, en waarin tegenwoordig het Nahariyana Palacemuseum is gevestigd. Het voormalige paleis is herkenbaar aan de roze gekleurde paleistoren en kan worden bezocht. Na het aftreden van de koning in 2008 heeft hij zijn intrek genomen in een eenvoudig appartement in een buitenwijk van Kathmandu. De koning geniet nog het respect van een belangrijk deel van de Nepalese bevolking.

Nasal Chowk

Binnen de muren van het Hanuman Dhoka ligt een binnenplaats die omzoomd is met enkele gerestaureerde roodstenen gebouwen. Deze binnenplaats draagt de naam Nasal Chowk en deed dienst als het theater van het koninklijk huis. Nasal betekend `de dansende' en is vernoemd naar een afbeelding van een dansende Shiva die staat opgesteld in een wit gebouwtje aan de oostelijke zijde van het binnenhof. Opvallend is het prachtige houtsnijwerk van de vensters.

Bijzonder zijn de vijf boven elkaar uitstijgende ronde daken van de pagode Panch Mukhi Hanuman. Dit heiligdom voor Hanuman mag alleen door hindoepresters worden betreden.

Basantpur Tower

De fraaie, negen verdiepingen tellende pagode, Basantpur Tower, mag worden beklommen en eventueel daartoe gedane moeite wordt beloond met een fascinerend uitzicht over de oude binnenstad. In de verte kunt u de stoepa Swayambhunath op een heuveltop zien liggen.

Mul Chowk

Ten oosten van het Nasal Chowk ligt het hoofdplein ofwel Mul Chowk. Op deze binnenplaats lieten de Malla-koningen zich kronen. De laatste kroning vond in 2001 plaats toen Gyanendra hier tot koning werd gekroond. De gebouwen rondom het hoofdplein zijn voornamelijk gewijd aan de godin Taleju Bhavani, de beschermster van de Malla-koningen. Zij behoren tot de oudste gebouwen van Nepal.

Lohan Chowk

Rond het kleine Lohan Chowk zijn fraai uitgesneden vensters, pilaren en dakstutten. De vier torens rondom deze binnenplaats dragen de namen van de vier voormalige koninkrijken in de Kathmanduvallei: de Basantpur (Kathmandu) toren, de Kirtipur toren, de Lalitpur (Patan) toren en de Bhaktapur toren, ookwel de Lakshmi Bilas genoemd.

Tribhuvan Memorial Museum

Het paleis herbergt tevens het Tribhuvan Memorial Museum, gewijd aan de geschiedenis van de voormalige koninklijke familie. Het museum is vooral bezienswaardig door de fraaie paleisruimtes waarin het is gevestigd. Verder vindt u er museumstukken uit het leven van de voormalige koningen Tribhuvan (regeerde van 1911 tot 1955), Mahendra (regeerde van 1955 tot 1972) en Birendra (regeerde van 1972 tot 2001).

Mul Chowk

Verder kunt u het Mul Chowk en het Mohan Chowk bezichtigen. Het binnenhof Mul Chowk is gebouwd ter ere van Taleju Bhavani, de beschermster van de koninklijke Malla familie.

Mohan Chowk

Het Mohan Chowk deed dienst als geboortegrond van de Malla koningen. Iedere Malla koning werd hier geboren. Koningen die per ongeluk niet hier werden geboren werden door de bevolking niet altijd serieus genomen. De waterspuit op deze binnenplaats, die de Sundhara wordt genoemd, werd door de koninklijke familie gebruikt om ritueel in te baden.

Oorspronkelijk bevatte het koninklijk paleis niet minder dan 35 binnenplaatsen. Tijdens de aardbeving in 1934 werden er 25 volledig verwoest (het koninklijk paleis strekte zich in die tijd uit tot aan New Road); vandaar dat het paleis nu nog maar 10 binnenplaatsen telt.

10 prachtige bestemmingen in Het oude koninklijke paleis Hanuman Dhoka en Nepal