Kopenhagen

Swipe

Kopenhagen

Kopenhagen is een feestje, een ideale stad voor een citytrip. Het is een van de schoonste en veiligste steden van Europa, waar veel ruimte wordt gegeven aan fietsers en voetgangers. Met 1,7 miljoen inwoners (in Groot-Kopenhagen) is het de grootste stad van Scandinavie. Toch is het stadshart prettig overzichtelijk en gezellig of hyggelig zoals de Denen zeggen, met grote en kleine winkels, restaurants, parken en terrassen. Hoogbouw is er nauwelijks.

Fietsvriendelijk

De Stroget, de lange winkelboulevard die als een 1,8 km lange ruggengraat dwars door het centrum loopt, is zonder twijfel Europa's langste autovrije winkelstraat. Maar sla de zijstraatjes niet over want daar wachten leuke winkeltjes met aparte kleding en hebbedingetjes, poorten, binnenplaatsen met fonteintjes en trendy bars tussen 17e-eeuwse gebouwen. Of stap op de fiets: Kopenhagen is de fietsvriendelijkste hoofdstad van Europa!

Ook op cultureel gebied heeft de stad het een en ander te bieden. De musea zijn van wereldniveau en doen de harten van kunstliefhebbers sneller kloppen, er zijn elke avond concerten en theatervoorstellingen en in de zomer talloze culturele evenementen. Indrukwekkend zijn de prachtige historische gebouwen en stadspaleizen waar voorheen de poeprijke Deense adel vertoefde.

En Kopenhagen is natuurlijk de stad van het beeldje van de Kleine Zeemeermin, hoofdrolspeelster in een van de sprookjes van Andersen. Ze is al een paar keer gestolen, onthoofd en menigmaal beklad maar keert altijd weer schoon en heel terug op haar plaatsje aan het water.

CO2-neutraal

Kopenhagen is misschien wel de meest 'groene' stad van Europa. In 2025 moet de hele stad CO2-neutraal zijn en vrij van fossiele brandstoffen. Je kunt er nu al met een gerust hart een duik in de haven nemen: het water is schoon. 

Informatie en kortingen

Copenhagen Right Now is het nieuwe toeristische informatiecentrum in het Axelborggebouw, tegenover de hoofdingang van Tivoli (Vesterbrogade). Je vindt er een antwoord op al je vragen, bij de medewerkers aan de balie of via een van de pc's die voor dit doel staan opgesteld. Je kunt er ook terecht voor een Copenhagen Card, plattegronden, hotelreserveringen enzovoort.

Copenhagen Card

Met deze kaart kun je een dag of drie dagen onbeperkt gebruikmaken van het openbaar vervoer (bus, stadstrein, metro, sommige veerdiensten) en krijg je kortingen bij honderd musea en attracties. Voordelig dus, als je van plan bent in korte tijd veel te gaan zien. Op een volwassenenkaart reizen maximaal twee kinderen t/m negen jaar gratis mee. De kaart is ook te koop in hotels, op het vliegveld, in de grote treinstations en bij de toeristenbureaus. Je krijgt er een goede stadsplattegrond bij en het Engelstalige tijdschrift Playtime met veel handige (budget)informatie.

Wil je alleen een kaart voor het openbaar vervoer? Neem dan een Flexcard (7 dagen, DKK 180).

Ook het gratis maandblad Copenhagen This Week (ligt in alle hotels) biedt veel informatie over uitgaan, evenementen, openingstijden enzovoort.

www.kopenhagen.nl

www.visitcopenhagen.dk 

www.copenhagen-walkingtours.dk (begeleide wandelingen)

Vervoer

Vanaf de luchthaven Kastrup kom je met de stadstrein (terminal 3) snel in het hart van de stad. Je kunt vanaf het vliegveld per streekbus of trein ook meteen doorreizen naar andere bestemmingen in Denemarken of Zweden.

In Kopenhagen zelf kun je gebruikmaken van bus, metro of stadstrein/sneltram (S-tog). Er rijden ook nachtbussen. De tarieven zijn bepaald aan de hand van een zonesysteem, vergelijkbaar met dat van Nederland. Strippenkaarten (klippekort) zijn te koop op de treinstations of in de bussen. Met een Copenhagen Card of Flexcard heb je onbeperkt toegang tot het openbaar vervoer in Kopenhagen en omgeving. Om snel een indruk van de stad te krijgen is het trouwens ook leuk om een rondvaart te maken (mei t/m september).

Autoverkeer wordt ontmoedigd en de leukste straten van het centrum zijn autovrij. Om ergernis en hoge parkeertarieven te vermijden is het daarom raadzaam om je vierwieler buiten de stad te laten staan, mocht je met de auto komen.

www.cph.dk (vliegveld Kastrup)

www.m.dk (metro)

www.s-tog.dk (stadstrein)

10 prachtige bestemmingen in Kopenhagen en Denemarken