Kopenhagen

Swipe

Nyhavn

Kopenhagen ligt aan zee en de nabijheid van het water is goed te voelen in het romantische Nyhavn en de rustige wijk Christianshavn, door de vele grachten en pakhuizen ook bekend als 'Klein-Amsterdam'.

Nyhavn (Nieuwe Haven) is een van de gezelligste plekjes van de stad en vormt met het rijtje zonnig gekleurde gevels een herkenbaar plaatje. Nyhavn werd in 1671 aangelegd als kanaalverbinding tussen de binnenhaven en Kongens Nytorv, een van de grootste pleinen van de stad. Dankzij de lange rij kroegen en eettentjes is het uitgegroeid tot een bekend uitgaanscentrum waar bevolking en toeristen naast elkaar aan de bar staan of op een terras neerstrijken. (Maar jong en hip Kopenhagen gaat bij voorkeur naar de minder dure cafés aan de overkant van het water!).

Overdag kun je er aangenaam slenteren langs oude gevels en een blik werpen op de mooie historische schepen waarvan sommige zijn omgetoverd tot drijvende restaurants. Rondvaartboten vertrekken er ook. Hans Christian Andersen woonde enige tijd in Nyhavn, op verschillende adressen. Op zijn geboortedag (2 april) kan het zijn dat je de schrijver langs het water ziet dwalen.

Loop je vanaf Nyhavn in noordelijke richting dan kom je bij de plek waar de Kleine Zeemeermin (Den lille Havfrue) vanaf een rotsblok over het water tuurt. Klein is ze zeker maar toch is ze hét symbool van Kopenhagen.

10 prachtige bestemmingen in Nyhavn en Denemarken