Kopenhagen

Swipe

Tivoli

Je hebt Kopenhagen niet gezien als je niet in Tivoli bent geweest, zo vinden de Denen. En zeg nu zelf, in welke andere hoofdstad vind je een groot pretpark vol romantiek middenin de stad?

Tivoli is een van de oudste pretparken van Europa. Het werd aangelegd in 1843, toen Kopenhagen nog omgeven was door stadsmuren en een stadsgracht waarbinnen 120.000 mensen op elkaar gepakt moesten leven. Tivoli was na opening dan ook meteen een groot succes en genoot een populariteit die tot op de dag van vandaag voortduurt. Het park is met vier miljoen bezoekers per jaar zelfs de populairste attractie van Denemarken.

De hoofdingang met de prachtige poort is op Vesterbrogade, tegenover het station. Bij de kassa krijg je een handige plattegrond van het park. Je vindt er van alles wat, van nostalgische carrousels en andere kermisattracties uit de oude doos tot een moderne achtbaan. Van de vier bjergrutschebanen is de oudste (uit 1914) het populairst.

Maar Tivoli is eigenlijk veel meer dan alleen een pretpark: horeca, muziek en theater spelen er een minstens zo belangrijke rol als de attracties. Er zijn verschillende podia, zowel binnen als buiten voor mimetheater, concerten en dansvoorstellingen, alsook winkeltjes, snackkraampjes, ballonnen-, popcorn- en ijsverkopers en zo'n 25 (dure) restaurants. Het park is ook nog eens mooi aangelegd, met bloemen langs brede paden, grasvelden, oude meidoorns, een grote fontein en diverse kitscherige oude gebouwen.

Vooral 's avonds, wanneer het park met duizenden lampjes feeeriek verlicht is trekt Tivoli veel bezoekers. De woensdag- en zondagavonden zijn het leukst. Dan zijn er vaak concerten in de Tivoli Concert Hall en wordt er vuurwerk afgestoken. Geopend: half april tot half september, 11-23 uur, in het weekend en in de zomermaanden tot 12 of 1 uur 's nachts. Ook geopend van half november tot Kerstmis. Het park wordt dan omgetoverd tot een grote, sfeervolle kerstmarkt en er is een schaatsbaan.

www.tivoli.dk

Deens Design Museum

Superhip museum met wisselende tentoonstellingen, een heel goed restaurant en een geweldige designshop. Het ligt tegenover Tivoli op de H.C. Andersen Boulevard, vlak bij het Centraal Station.

www.designmuseum.org

10 prachtige bestemmingen in Tivoli en Denemarken