Kopenhagen

Swipe

Vrijstad Christiania

Jonge idealisten verzetten zich in 1971 tegen de afbraakplannen van een groot kazerneterrein in Christianshavn. Zij kraakten de verlaten barakken en andere gebouwen en begonnen er een alternatieve, belastingvrije samenleving in hippiesfeer: Vrijstad Christiania. Locale politici zagen deze anarchie met lede ogen aan en het kwam menigmaal tot een treffen tussen bewoners en politie. Maar uiteindelijk gedoogde de overheid het 'sociale experiment' zoals ze het ten slotte noemde. Er wonen nu zo'n 1000 mensen in een rommelige, vrijzinnige gemeenschap van kunstenaars, straatartiesten en jonge gezinnen.

Jaarlijks bezoeken zo'n 500.000 toeristen uit binnen- en buitenland Christiania, waarmee het een van de belangrijkste toeristische attracties van Kopenhagen is. Er zijn fraaie houten woningen aan het water, muurschilderingen, ateliers, galeries, (eco)winkeltjes en eetcafés. Je kunt vrij over het grotendeels autovrije terrein rondlopen zolang je niemand te nadrukkelijk met een camera lastigvalt. Vooral in de zomer is het een ontmoetingsplaats voor jongeren, muzikanten en liefhebbers van cannabis, dat hier openlijk (maar niet legaal) verhandeld wordt, reden waarom je de ommuurde wijk in de avonduren beter kunt mijden. Wil je meer weten dan kun je in de zomer met een gids op stap; vertrek om 15 uur bij de hoofdingang.

Zolang Christiania bestaat wordt er in de politiek gedebatteerd over sluiting van de vrijstad die door haar vrije karakter ook een verzamelplaats werd van 'marginalen'. Ook van Zweedse kant kwam kritiek: de Zweden zien Christiania als centrum van de Scandinavische drugshandel. Nu komt daar nog een nieuwe dreiging bij want de gemeente is voornemens om dure appartementen op deze handige, centraal gelegen locatie te bouwen. Maar de hechte gemeenschap laat zich niet zomaar wegjagen - ze heeft tot nu toe alle tegenstand overleefd.

10 prachtige bestemmingen in Vrijstad Christiania en Denemarken