Koprivnica-Križevci

Swipe

Koprivnica

De stad is vooral bekend om zijn levensmiddelenindustrie. Overal in het land komt u producten tegen van het merk Podravka, dit is vervaardigd in Koprivnica. Ook de chemische industrie met als voornaamste huismerk Belupo is er gevestigd. Het is een tamelijk grote stad, gelegen aan de spoorweg Zagreb-Osijek. In 1308 kreeg het stadsrechten en de vestingen uit de 16e eeuw zijn goed bewaard gebleven.

De Sv. Nikolakerk dateert uit de 17e eeuw. Het oorspronkelijke franciscanenklooster uit 1658 is slechts gedeeltelijk bewaard gebleven. Dit was, net als de huizen eromheen, van hout en het laat zich raden wat ermee gebeurde. In de stad zijn fraaie gebouwen rond het centrale plein waar zich een karakteristieke muziekkapel bevindt.

In het museum zijn tal van kunstvoorwerpen tentoongesteld. In de omgeving vindt u een sportcentrum en een openluchtmuseum, beide geschonken door Podravka. In het openluchtmuseum kunt u zien in welke huizen en op welke manier de mensen in de 19e eeuw leefden. Op deze plaats lag Kamengrad, het oorspronkelijke Koprivnica.

Vanuit Koprivnica kunt u het 12 kilometer landinwaarts gelegen dorp Hlebine bezoeken, sinds 1930 de bakermat van de Hlebiner school, een richting in de naïeve schilderkunst. Ivan Generalic was een belangrijke representant van deze kunstrichting die in de jaren vijftig van de 20e eeuw internationale erkenning vond. Met name Hlebiner schilderkunst op glas is bijzonder fraai en voor iets aparts moet u beslist een bezoek brengen aan dit dorp en aan de aldaar gevestigde galerie voor naïeve kunst. Vanuit Koprivnica vertrekt er regelmatig een bus naar Hlebine.

10 prachtige bestemmingen in Koprivnica en Kroatië