Kos

Swipe

Kos

Iedere moderne arts moet de eed van Hippocrates afleggen, de stamvader van de geneeskunst. Kos is het eiland waar deze arts die leefde van 460 tot ongeveer 351 v.Chr., vandaan komt. Zijn Asklepeion, kuuroord en hospitaal, is wereldberoemd. De god van de geneeskunst Asclepius werd in de oudheid logischerwijze vereerd op Kos en is de belangrijkste god van het eiland. Iedere zomer vindt het cultureel festival Hippocratia plaats op en rond het Platia Eleftheria (Vrijheidsplein) in de hoofdstad.

Jaarlijks wordt Kos bezocht door heel veel toeristen. Zonaanbidders die genieten van de vele mooie stranden en het gezellige uitgaansleven, maar ook de liefhebbers van de typische Griekse eilandsfeer, mooie dorpjes, archeologische bezienswaardigheden en lichaamsbeweging komen er ruimschoots aan hun trekken. Omdat het een vrij vlak eiland is, is Kos fietsbestemming bij uitstek. Op veel plaatsen worden fietsen verhuurd, de wegen zijn uitermate geschikt om te fietsen en op veel plaatsen zijn fietspaden voorzien.

Kos is qua grootte het derde eiland van de Dodekanesos na Rhodos en Karpathos. Het ligt onder Kalymnos en boven het kleine buureilandje Nisyros. De afstand tot de Turkse kust bedraagt slechts 6 km. Het eiland is redelijk groen, hoewel er veel ontbossing heeft plaatsgevonden. Alleen in het Dikteosgebergte (846 m) aan de zuidkant van het eiland zijn nog dichte pijnboombossen te vinden. Op enkele plekken zijn veel geneeskrachtige waterbronnen te vinden.

Wat fauna betreft, doen heel veel zeldzame vogelsoorten het eiland aan. In de zoutpannen bij Tingaki aan de noordkust en Psalidi aan de oostzijde leven onder meer flamingo’s. Deze gebieden zijn samen met het Dikeosgebergte uitgeroepen tot beschermd natuurgebied. Vroeger leefde de bevolking van de landbouw, maar nu is de toeristensector de belangrijkste bron van inkomsten. Er zijn veel olijfboomgaarden en er worden o.a. graan, druiven, mais, meloenen, tomaten, aubergines en bonen verbouwd. Lokale specialiteit is onder meer Pittarídia, een soort pastakoek met kaas. ‘Rode kaas| is ook typisch voor Kos. Dit is kaas die gemarineerd is in wijn.

# Oppervlakte: ca 290 km2

# Kustlijn: 112 km

# Inwoners: ca 29.000

# Hoofdstad: Kos--Stad

10 prachtige bestemmingen in Kos en Griekse Eilanden