Kos

Swipe

Asklepion

Zo’n 4 km buiten de stad, een afstand die gemakkelijk op de fiets kan worden afgelegd, ligt het beroemde antieke kuuroord het Asklepion dat 900 jaar lang dienst deed (vanaf de 4de eeuw v.Chr.). De rit voert door het pittoreske Platani, een Turkse nederzetting die eigenlijk Kermetes heet. De meeste inwoners van dit dorp zijn van Turkse afkomst en in de leuke restaurantjes kunnen dan ook Turkse gerechten gegeten worden.

In het Asklepion waren de 'asklepiaden', priestergeneesheren actief en werd de god van de geneeskunst Asclepios vereerd. De bekendste arts was natuurlijk Hippocrates die de eerste medische faculteit op het eiland oprichtte.

Het kuuroord/ziekenhuis dat in een prachtige omgeving ligt, bestond uit drie terrassen die met trappen bereikbaar waren. Op de drie niveaus bevonden zich de ziekenverblijven, maar ook tempels, priesterverblijven, een vergaderzaal en een soort theater/collegezaal met tribune. Binnen het complex was een groot plein met platanen en fonteinen waaruit geneeskrachtig water stroomde dat uit bronnen op verschillende delen van het eiland werd gewonnen. Een van die bronnen, de Vourinabron in het Dikeosgebergte voorziet de hoofdstad al zo’n 3.000 jaar van drinkwater.

Princess of Kos

Princess of Kos? Zoals de naam van dit 4-sterren All Inclusive hotel al doet vermoeden, voel je je hier tijdens je verblijf...

v.a. 548 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Asklepion en Griekse Eilanden