Kos

Swipe

Mooie dorpjes

Voor een bezoek aan het mooie bergachtige zuiden van het eiland kan men de fiets beter laten staan. Vanuit Zipari kunt u de vele authentieke bergdorpen ontdekken zoals Asfendiou, het grootste, dat op de hoogste bergtop is gebouwd en in een mooie groene omgeving ligt.

De streek Asfendiou, die zich uitstrekt tot aan de badplaats Tigaki in het noorden, is uitgeroepen tot natuurmonument. Om Asfendiou heen liggen enkele kleinere dorpjes zoals Evangelistra met de grote Evangelismoskerk en Asomatos dat op 8 november, als de naamdag feestelijk wordt gevierd, bezoekers vanuit heel het eiland trekt. Het groene Zia met zijn vele fonteinen is het mooiste dorpje van deze streek en valt ook onder het beschermd natuurgebied. Het ligt op ongeveer 400 m hoogte op de Dikeosberg. Moni ton Spondon is een klein kerkje uit de 11de eeuw in de buurt van het dorp dat ooit bij een groter klooster hoorde. Op de top van de Dikeos staat nog een kloosterkerkje uit dezelfde periode: Christos Sotirou of Dikeo Christou. Vanaf hier is het uitzicht over het hele eiland, de zee en andere eilanden spectaculair. Het is een klim van ongeveer twee uur, maar het panorama maakt het de moeite meer dan waard. Het fraaie dorpje Pyli waar de natuurlijke waterbron Pigi te vinden is, ligt zo’n 4 km ten westen van Asfendiou.

Bij Charmyli, vlakbij Pyli ligt het graf van de mythische koning Charmylos. De legende verhaalt over zijn veertig dochters die allemaal door zeerovers gevangen werden genomen en als slavinnen werden verkocht. Een van de dochters ontkwam en sprong van een rots. Volgens de overlevering is haar stem te horen in de wind. Buiten het dorp op zo’n 300 m hoogte ligt Palio Pyli, een dorpje dat in de 18de eeuw verlaten werd vanwege een cholera--epidemie. Er zijn nog de oude huisjes, een paar kerkjes en een Turks bad te zien. Mooi is het klooster Moni Tis Theotokou, dat hoger op de berghelling ligt. De ruïnes van een Byzantijnse vesting torenen boven het dorp uit.

Vanuit Pyli is het niet ver meer naar Kardamena, een drukke, maar gezellige badplaats met een lang zandstrand aan de zuidkust. Van hieruit vertrekken bootjes naar het dichtbij gelegen kleine eiland Nisyros. Bij Kardamena is een grote vesting van de Johannieterorde uit 1494 te zien. Richting Antimacheia, waar het vliegveld ligt, staat een enorme ruïne van een Venetiaans fort. Binnen de muren staat de Agia Paraskevikerk. Antimachea is met name beroemd door de oude windmolens die er staan. Mastichari dat weer een stukje verder aan de kust ligt, heeft een prachtig zandstrand dat heel geschikt is voor gezinnen met kinderen. Vanuit hier kunnen met de boot dagtochtjes gemaakt worden naar sponzeneiland Kalymnos.

10 prachtige bestemmingen in Mooie dorpjes en Griekse Eilanden