Krapina-Zagorje

Swipe

Krapina

In het hartje van het gebied ligt de stad Krapina, al bekend in 1193. Het was al veel eerder bewoond, want in de nabijgelegen Ušnjakovagrotten ontdekte men beenderen van de homo crapiniensis, een Neanderthaler die hier 50.000 tot 80.000 jaar geleden moet hebben geleefd.

In het museum van Krapina wordt terecht veel aandacht besteed aan deze belangrijke vondsten. Het is het enige museum in de wereld waar deze voorouders ‘gereconstrueerd’ te zien zijn. Uit deze primitieve mensen hebben zich in deze omgeving de homo sapiens Neanderthalenis ontwikkeld en met hen de eerste min of meer beschaafde vorm van samenleving. De opgravingen vonden plaats aan het einde van de 19e en het begin van de 20e eeuw en werden geleid door professor Gorijanović.

In het barokke franciscanenklooster van Krapina heeft men zich toegelegd op moderner tijden, u kunt er een permanente tentoonstelling bezichtigen van kunst uit de 17e en de 18e eeuw. De kerk dateert uit 1647. Oud-Krapina is omgetoverd tot een openluchtmuseum. Ook op cultuurgebied spreekt Krapina een woordje mee. Jaarlijks wordt er een festival gehouden dat is gebaseerd op de cultuur van de Zagorje: ‘Kajkavske popevke’.

Een internationaal symposium voor houtsnijders of, met meer respect, beeldhouwers en schrijnwerkers die hun werken uit eikenhout vervaardigen (eikenbomen groeien in overvloed in deze omgeving) wordt eveneens elk jaar in Krapina georganiseerd onder de naam Forma Viva.

10 prachtige bestemmingen in Krapina en Kroatië