Krapina-Zagorje

Swipe

Kumrovec

Er wonen minder dan 300 mensen in Kumrovec zelf, de gemeente (bestaande uit 10 buurtschappen) kan bogen op een inwoneraantal van ruim 1.500 (2011). Tóch is Kumrovec een van de bekendere plaatsen van Kroatië.

Josip Broz (Tito) werd hier geboren en ook zijn geboortehuis, gebouwd in 1860, is te bezoeken. Het is nauwelijks voorstelbaar dat in dit woninkje zo’n groot gezin woonde en niemand zal ooit hebben vermoed dat de zoon van smid Broz ooit wereldbekendheid zou krijgen als maarschalk Tito. Zijn standbeeld, gemaakt door Anton Augustinčić, staat in de voortuin van de ouderlijke woning. Het standbeeld werd eind 2004 door onverlaten opgeblazen, waaruit blijkt dat de strijd in Kroatië nog niet écht gestreden is.

Het dorp zelf neemt een unieke plaats in in Kroatië. In de 18 huizen die het dorpje telt gebeurt alles op traditionele manier, alles wordt op uw verzoek uitgelegd. Het dorp is een beetje blijven hangen in de oudheid en is als etnologisch openluchtmuseum ingericht. Het maakt deel uit van de overkoepelende oudheidkamer van de Zagorje.

Op de heuvel buiten Kumrovec staat het Tito memorial huis, gebouwd ter ere van de communistische revolutie en opgedragen aan Tito als grondlegger van het moderne Joegoslavië. Vele toeristen bezoeken jaarlijks het dorp en bijna iedereen koopt er wel honing, ‘med’. Bijna overal in het westen van Kroatië kunt u honing kopen van een bijzonder goede kwaliteit, Kumrovec is het centrum voor bijenhouders en de federaties voor bijenhouders in Kroatië en Europa hebben in Kumrovec hun hoofdkwartieren.

10 prachtige bestemmingen in Kumrovec en Kroatië