Krapina-Zagorje

Swipe

Marija Bistrica

Men doet er van alles aan om van Marija Bistrica het ‘Lourdes van Kroatië’ te maken. De kerk is uiteraard het middelpunt van de belangstelling, gewijd aan Maria van Bistrica en haar houten beeld waar kracht en genezing gezocht wordt, werd rond 1500 door een lokale, maar onbekend gebleven beeldhouwer vervaardigd. Jaarlijks bezoeken duizenden pelgrims het beeld. In de zuilengalerij bevinden zich vele dankbetuigingen aan het adres van de madonna. De vele wonderen die geschiedden zijn zichtbaar gemaakt door middel van schilderwerken.

Van het bestaan van de kerk wordt al gewag gemaakt in geschriften uit 1334. Paus Pius XI verleende in 1940 toestemming om de kerk ‘basiliek’ te noemen. In 1971 besloten de gezamenlijke bisschoppen van Kroatië om Marija Bistrica als heilige plaats aan te wijzen en alles in en rond de plaats wijst op een diepgewortelde religie. Tegen de berg achter de basiliek is de kruisgang met behulp van beeldengroepen weergegeven. Vanaf de berg heeft u een uitzicht op het dorp en krijgt u een goede indruk van het geweldige plein waar openluchtmissen worden opgedragen. Paus Johannes Paulus II bezocht de plaats op 3 oktober 1998, bij welke gelegenheid aartsbisschop Stepinac zalig werd verklaard.

De omgeving van de kerk wordt helaas ontsierd door de vele neringdoenden die in hoofdzaak religieuze kitsch aan de man proberen te brengen en dat bovendien nog op een tamelijk agressieve manier doen.

In de omgeving van Marija Bistrica, met kastelen, wijn- en boomgaarden, vinden vele dagjesmensen ruimte en rust voor meditatie en ontspanning.

10 prachtige bestemmingen in Marija Bistrica en Kroatië