Krapina-Zagorje

Swipe

Pregrada

In het uiterste westen van de Zagorje ligt Pregrada, vroeger een mijnwerkersstadje, waarschijnlijk gesticht rond 1334. Hier ondervindt u aan den lijve waarom de Zagorje ‘romantisch’ genoemd wordt.

De omgeving is groen en glooiend, er trekken vele wandelaars door het gebied. Voor hen zijn zelfs speciale voorzieningen getroffen zodat ze kunnen schuilen, eten en rusten. In dit gebied kunt u kasteelheer zijn, enkele kastelen, waaronder het exclusieve Brežanec kasteel, ontvangen gasten in een oorspronkelijke ambiance.

U bevindt zich hier ook nog eens in een wijnbouwgebied bij uitstek en om dat te accentueren zijn er namen ontstaan als Vinagore en Vinovrh. Pregrada zelf is duidelijk herkenbaar als toeristenoord, er zijn uitstekende voorzieningen om het de toerist naar de zin te maken, restaurants schotelen hun gasten traditionele gerechten voor, de supermarkten zijn goed voorzien.

Als u er bent: niet vergeten om de Sv. Marijakerk binnen te wandelen. Het orgel en de kerkbanken stonden ooit in de oude kathedraal van Zagreb.

Tussen Pregrada en Kumrovec, nabij het plaatsje Desinić, ligt Veliki Tabor, een van de best bewaard gebleven kastelen in Kroatië uit de 16e eeuw. Het kasteel komt voor op UNESCO’s lijst van wereldcultuurerfgoederen. Tegenover het landgoed ligt Grešna Gorica. Behalve van een prachtig uitzicht of genieten van lokale specialiteiten, kunnen kinderen zich hier uitleven in de speeltuin of de kinderboerderij. Het plattelandsleven kunt u hier van nabij meemaken. In de directe omgeving zijn diverse verblijfsmogelijkheden op boerderijen.

10 prachtige bestemmingen in Pregrada en Kroatië