Kuala Lumpur

Swipe

Kuala Lumpur

Geschiedenis Kuala Lumpur

De letterlijke vertaling van de naam Kuala Lumpur is modderige riviermonding. Op de plek waar nu de oudste moskee van de stad staat, de masjid Jamek, mondt de Klangrivier uit in de Gombakrivier. Hier onstond in 1857, midden in de jungle, een mijnwerkersnederzetting. De mijnwerkers hielden zich voornamelijk bezig met de winning van tinerts. Alle inwoners van het plaatsje waren Chinezen. Zij stonden onder leiding van hun ‘kapitan Cina’ Yap Ah Loy. Hij was, tot aan zijn dood in 1885, een soort burgemeester. Vanaf 1880 moest hij de Brit Frank Swettenham aanvaarden als adviseur. Ook was Yap Ah Loy verantwoording verschuldigd aan de sultan van Selangor. De kapitan Cina zorgde voor orde in de stad. Hij hield de verschillende Chinese facties onder de duim, zorgde dat op de juiste plaatsen bordelen en opiumkitten stonden en hij zorgde voor de vestiging van een hospitaal.

Hij maakte het verplicht dat nieuwe huizen niet langer in hout maar in steen gebouwd werden om brandgevaar te voorkomen. De oudste stenen gebouwen stammen uit 1879. Dankzij de stijgende tinprijzen ging het Kuala Lumpur voor de wind. De stad groeide snel. In 1886 kwam er een spoorwegverbinding tot stand met Port Klang. Tinerts werd per trein naar deze haven getransporteerd en daar overgeladen in zeeschepen voor de export.

Wilayah Persekutuan (federaal gebied)

Het hedendaagse KL, zoals de stad in de wandeling genoemd wordt, maakt niet langer deel uit van het sultanaat Selangor. Sinds 1974 heeft het gebied de status van Wilayah Persekutuan oftewel federaal gebied. De positie van Kuala Lumpur kunt u vergelijken met die van de stad Washington in de Verenigde Staten van Amerika. Als neutrale hoofdstad hoort het bij geen enkele staat. KL alleen heeft ruim 1,5 miljoen inwoners, maar als u de voorsteden erbij neemt, dan komt u dicht in de buurt van de 4 miljoen.

Malaysia Tourism Centre (MTC)

Nadat u zich in uw hotel geïnstalleerd hebt, zou dit een van de eerste adressen moeten zijn waar u naartoe gaat. Het gebouw is gelegen aan de Jalan Ampang, niet ver van de kruising met de Jalan Sultan Ismail. (Het renaissancehotel ligt op de hoek). Het is gevestigd in een prachtige oude villa, die gebouwd werd in 1935. Aanvankelijk was het de woning van een schatrijke Chinese ondernemer. Tijdens de oorlog gebruikten de Japanners het als hun hoofdkwartier en na de onafhankelijkheid hield het parlement er een tijdlang zitting. Nu staat dit prachtige pand ter beschikking van toeristen en is volgestouwd met informatie en plattegronden die u allemaal gratis mee kunt nemen! U kunt er terecht voor toeristische informatie, er is een kantoor van de tourist police, u kunt er eventueel kaartjes kopen voor de Transnational Executive Coach. Voorts is er het Saloma Bistro & -Theatre Restaurant. In het mini-auditorium vinden iedere dinsdag, donderdag, zaterdag en zondag optredens plaats in de vorm van musicals en/of traditionele dansen. Kaartjes kosten RM 5,00 voor volwassenen. Kinderen onder de 12 jaar mogen gratis naar binnen. De optredens beginnen om 14.00 uur en duren ongeveer dertig minuten.

MaTiC

Jalan Ampang 109
50450 Kuala Lumpur
Tel. 03-9235 4848
Tel. 03-9235 4800
[email protected]

Het aanzicht van Kuala Lumpur

Sinds de jaren tachtig van de vorige eeuw heeft KL een enorme vlucht genomen. De ene wolkenkrabber verrees naast de andere. Enorme winkelcomplexen, prachtige hotels, luxueuze kantoorgebouwen en prestigieuze woonblokken schoten als paddenstoelen uit de grond. Kuala Lumpur werd voorzien van een 21e-eeuwse infrastructuur. Men bouwde een modern wegennet en dito metrosystemen. Als kers op de taart verrezen de Petronas Twin Towers aan de horizon, een tijdlang de hoogste torens ter wereld (452 m, 88 verdiepingen). Het kunstwerk functioneerde als het decor voor de film Entrapment met in de hoofdrollen Sean Connery en Catherine Zeta-Jones.

Wandelt u in de richting van de Petronas Twin Towers, dan treft u aan de voet van dit gebouw de Suria KLCC aan, met daarin luxewinkels, boetieks, warenhuizen en restaurants. Aan de buitenzijde van het gebouw, met uitzicht op het KLCC park, zijn er tal van terrasjes waar het aangenaam toeven is. Het park is een soort groene long te midden van glas en beton.

Winkelen

Men kan Kuala Lumpur beschouwen als een winkelparadijs. Shop until you drop is dan ook een kreet die u menigmaal tegen zult komen.

Jalan Bukit Bintang

Aan de Jalan Bukit Bintang vindt u onder andere Sungei Wang Plaza, met daaraan vastgekoppeld Bukit Bintang Plaza. Hier is van alles te koop: kleding, elektronica, voedsel, sieraden, enzovoort. Aan de overzijde van de straat bevindt zich Lot 10, een deftig win-kelcentrum met onder andere een vestiging van Isetan. Verder vinden we nog Imbi Plaza, Starhill Plaza (met onder andere Tang’s warenhuis) en KL Plaza, met daarin een filiaal van Marcks & Spencer. In deze straat bevindt zich eveneens de Bintang Walk. Dat zijn tal van terrasjes waar u kunt zitten en genieten van een ijsje of een kopje koffie terwijl u het flanerende publiek bekijkt.

Jalan Tuanku Abdul Rahman

Op de Jalan Tuanku Abdul Rahman, op het stuk dat het dichtst tegen de Dataran Merdeka aansluit, vinden we ook een groot aantal winkels en warenhuizen. Hier treffen we leuke vooroorlogse gevels aan met daarachter een grote verscheidenheid aan winkels, hotelletjes en eetgelegenheden. Probeer eens een steak in het Coliseum restaurant (nr. 98). Het lijkt wel of men een halve eeuw teruggaat in de tijd. Aan deze straat bevinden zich ook het Sogo warenhuis en het Kompleks Pertama, een oud maar leuk winkelcentrum dat vooral door inwoners van KL bezocht wordt. Ga voor lokale sfeer en leuke koopjes (zijden en katoenen stoffen) eens naar binnen bij de Globe Silk Store, Kandar of Tang Ling. Parallel met de Jalan TAR loopt de Jalan Masjid India (Little India). Ook een plek om eens lekker uit de bol te gaan!

Jalan Sultan en omgeving

Op de Jalan Sultan, vlak bij het Klang Busstation, bevindt zich het UDA-Ocean winkelcentrum. Architectonische bijzonderheid: de vooroorlogse geveltjes zijn behouden en ingepast in de moderne architectuur van het gebouw. Verder is er S&M Plaza op de kruising van de Jalan Tun H S Lee en de Jalan Cheng Lock. Het Sinarkota (Metrojaya) winkelcentrum (vlak bij het Pudu Busstation en tegenover het hoofdkantoor van Maybank). Ten slotte is er in deze omgeving nog Jalan Petaling (Chinatown).

Jalan Ampang/Jalan Tun Razak

Aan de Jalan Ampang ligt een van de oudste winkelcentra van de stad: het Ampang Park Shopping Complex. Maar het aanbod is er daarom niet minder interessant. Het is gesitueerd tegenover het Nikko hotel. Aan de overkant (om de hoek, bereikbaar via een voetgangersbrug) gelegen aan de Jalan Tun Razak bevinden zich naast het Crown Princess hotel, City Square en Ampang Plaza.

Bangsar

Bangsar ligt ongeveer 4 kilometer ten zuidwesten van het centrum van Kuala Lumpur (neem de metro of een taxi). Het is een van de places to be, overdag en zeker ’s avonds. Veel leuke winkels, boetiekjes en vooral pubs, restaurants en lunchrooms. Tot 1969 was het een plantage, de Bunge-Grisar Estate. De oorspronkelijke eigenaars waren een Belg, mijnheer Bunge en een Fransman, mijnheer Grisar. Uit de samentrekking van beide namen ontstond de benaming Bangsar. Waar het ons voornamelijk om te doen is, is Bangsar Bharu. Het is een van de vele eetparadijzen in KL. Hier wordt van alles geserveerd, van bananaleaf food tot en met saté. Iedere zondagavond is er pasar malam (avondmarkt). Op woensdag is er ook een pasar malam op Bukit Bangsar.

Cangkat Bukit Bintang

Een andere place to be is de Cangkat Bukit Bintang, gelegen achter het Istana hotel en/of de Bintang walk. Hier zijn de laatste jaren restaurantjes en cafeetjes als paddenstoelen uit de grond geschoten. Er zijn hier tal van heerlijke eetgelegenheden met terrasjes. Het aanbod gaat van de Indiase en Thaise keuken via de Cubaanse naar de Italiaanse en Franse cuisine.

Markten

Chinatown

De meest bekende pasar malam van Kuala Lumpur vindt iedere avond plaats in Chinatown. De inwoners van KL spreken bij voorkeur van Petaling Street. Hier worden goedkope namaakproducten verkocht: Rolex, Gucci, Dior, Yves Saint Laurent, Escada, Ralph Lauren, kortom alle grote merken in de vorm van neppers. Tegenwoordig meestal onder de toonbank. Daarnaast zijn er T-shirts en andere kledingstukken, schoenen, speelgoed, groenten, fruit en etenswaren. Betaal hier nooit wat er gevraagd wordt. Ga op ongeveer 1/3 van de vraagprijs zitten en betaal uiteindelijk iets minder dan de helft van het gevraagde bedrag. Word nooit kwaad! Loven en bieden is een spelletje. Breng uw bod met een grapje. Zogenaamd ongeïnteresseerd doorlopen is ook een truc die soms werkt. In deze buurt, aan het einde van Jalan Petaling, zijn ook een paar dim sum restaurantjes die de moeite waard zijn. Andere Chinese specialiteiten zijn onder ander sar siew (met honing geroosterd varkensvlees) en chicken rice waarbij men een witte en een bruine variëteit kent.

Little India

Een andere markt, én een hoop leuke winkeltjes, kunt u vinden op de Jalan Masjid India. Zowel overdag als ‘s avonds een leuke plek om te bezoeken. Deze straat is ook bekend als Little India en loopt gedeeltelijk parallel met de Jalan Tuanku Abdul Rahman (Jalan TAR). U kunt hier voor spotprijzen de mooiste stoffen kopen, traditionele kledingstukken aanschaffen, speelgoed, traditionele parfums op oliebasis, echte gouden juwelen (22 karaat), noem maar op. Uiteraard ontbreken de eetgelegenheden niet. Vegetariërs kunnen hier hun hart ophalen. Zoals de naam van de straat zegt is er ook een typische moskee, waar overwegend moslims komen met een Indiase achtergrond. Tegenover deze moskee is een gebouw met miniwinkeltjes waar de meest uiteenlopende zaken verkocht worden. Ga ook eens kijken in de verbindingsstraatjes tussen de Jalan Masjid India en de Jalan TAR.

Avondmarkt op de Jalan TAR

Iedere zaterdagavond tussen 17.00 en 22.00 uur werd voorheen het laatste stuk van de Jalan TAR afgesloten. Dan vond er een grote, gezellige pasar malam plaats. Het stadsbestuur is echter tot de conclusie gekomen dat dit te veel verkeershinder oplevert en daarom is het hele gebeuren verplaatst naar het straatje dat parallel loopt met de Jalan Tuanku Abdul Rahman, namelijk de Jalan Masjid India.

Chow Kit

Bijna aan het einde van de Jalan TAR (loop tegen het verkeer in) bevindt zich Chow Kit, vlak bij Kampung Melayu. Hier komt heel KL zijn inkopen doen. Chinezen verkopen er groenten en fruit, moslims brengen er halal vlees aan de man of vrouw, tassen en koffers zijn er te koop, draagbare radio’s, kleding, stoffen, ambachtelijke producten uit zowel Maleisië als Indonesië, meubeltjes en sieraden. En dan zijn er natuurlijk de mensen. Een schilderachtig allegaartje! Heel Zuidoost-Azië loopt hier rond, vermengd met een scheutje Europa, Afrika en Arabië. En als u zin hebt in saté, op houtskool gegrilde kip of een ander lekker hapje...!

Andere avondmarkten

Overal in Kuala Lumpur en nabije omgeving zijn er pasars malam. Dat kan in Bangsar zijn of in Ampang of ergens anders in de stad. Om de geur van het echte Maleisië op te snuiven is het bezoek aan zo’n pasar malam zeker de moeite waard. Om er achter te komen waar dit soort markten zijn, kunt u om informatie vragen bij de receptie van uw hotel (bij voorkeur bij dames, die zijn het beste op de hoogte). Ook taxichauffeurs weten meestal wel waar u terecht kunt.

Openbaar vervoer Kuala Lumpur

Transport hoeft geen probleem te zijn. Taxi’s zijn goedkoop en werken met een meter, de meeste hotels hebben een betaalbare limousine service en dan is er natuurlijk nog de metro. Het gehele railtransportsysteem, is bekend onder de benaming STAR. Het exploiteert vier metrolijnen die mensen naar alle delen van de stad brengen. Wandel een perron op, wacht 6 tot 10 minuten en stap in de metrotrein. Het systeem werkt van 06.00 tot 23.30 uur en op feestdagen soms zelfs langer. Daarnaast is er nog een monorail voor kortere afstanden. Vanaf uw hotel even naar een winkelcomplex? Neem de monorail. Wilt u vanaf uw hotel naar de luchthaven? Stap in de monorail naar het Kuala Lumpur Sentral Station, neem daar plaats in de KLIA express en rij snel en comfortabel naar het vliegveld. U kunt inchecken en uw bagage afgeven in het station! Als u voor langere tijd in KL blijft en u komt een sympathieke taxichauffeur tegen, probeer dan om van hem uw vaste taxichauffeur te maken en vraag hem om een business card met het nummer van zijn mobile telefoon. Tegenwoordig zijn er in Kuala Lumpur, net als in elke wereldstad, hop-on-hop-off bussen, speciaal voor toeristen. Een mooie manier om betrekkelijk makkelijk en snel een indruk te krijgen van de stad.

Treinen en bussen naar de rest van Maleisië

Als u genoeg hebt van Kuala Lumpur, dan kunt u de stad bijvoorbeeld per trein verlaten. Gerieflijke treinen rijden in de richting van Penang in het noorden en naar Johor Baru/Singapore in het zuiden. Vertrekpunt is het nieuwe KL Sentral Stesyen in Brickfields. Voor meer inlichtingen kunt u terecht bij een van de treinstations of u kunt telefonisch contact opnemen met de Keretapi Tanah Melayu (KTM), de nationale spoorwegmaatschappij, Tel. 03-2267 1200. Ook langeafstandsbussen zijn erg handig. Neem wel een warm kledingstuk mee, want vaak lijken die bussen wel ijskelders op wielen. De voornaamste busstations bevinden zich aan de Jalan Pudu (het Pudu Raya busstation) en aan de Jalan Putra, het Putra busstation, niet ver van het Pan Pacific hotel en het winkelcentrum The Mall. Onder andere vanaf het Corus hotel op de Jalan Ampang (op loopafstand van de Petronas Twin Towers) vertrekt tweemaal per dag een executive Coach van Aerolines, die u in 4 uur naar Singapore brengt. Onderweg wordt u een natje en een droogje geserveerd door een hostess.

Waar kunnen we nog allemaal naartoe in Kuala Lumpur?

Dataran Merdeka

We kunnen beginnen met een bezoek aan de Dataran Merdeka (Vrijheidsplein). Hier vinden we het meest gefotografeerde gebouw van KL, het Sultan Abdul Samad Gebouw. Het is ontworpen door de Britse architect A. C. Norman en gebouwd tussen 1894 en 1897. Het is opgetrokken in een Moors-Victoriaanse stijl. Ooit werd het gebouw gebruikt door de Britse koloniale administratie, maar momenteel is het Hooggerechtshof er gevestigd. Aan datzelfde plein vinden we ook nog de Saint Mary’s Cathedral. Het is een anglicaans kerkje, in dezelfde periode gebouwd als het gerechtshof en eveneens ontworpen door A. C. Norman. Als u de tropische warmte wegdenkt, lijkt het wel alsof u ergens in het Verenigd Koninkrijk staat.

We zijn nog niet uitgekeken: aan de andere zijde van het plein, recht tegenover het Sultan Abdul Samad Gebouw, staat de Royal Selangor Club. Tijdens de koloniale periode was dit hét trefpunt voor Britse officieren, hogere ambtenaren en planters. Nu is het een ontmoetingsplaats voor de Maleisische elite. Het geheel is opgetrokken in Tudor-stijl. Van hieruit worden onder andere cricketwedstrijden georganiseerd, die dan plaatsvinden op het plein. Aan de westzijde van de Dataran Merdeka, staat de hoogste vlaggenstok ter wereld (100 m). Eveneens aan de Dataran Merdeka, tegenover deze vlaggenstok, staat het gebouw waarin het Museum voor Vaderlandse Geschiedenis gevestigd is, geflankeerd door de Nationale Bibliotheek. Onder het plein bevinden zich een parkeerplaats, enkele winkeltjes en een paar eetgelegenheden.

Masjid Jamek

Op enkele honderden meters van het Merdekaplein verwijderd, in de richtng van de Jalan Tunku Abdul Rachman, heeft men de masjid Jamek gebouwd, de oudste moskee van Kuala Lumpur. Het gebouw werd ontworpen door de Britse architect A. B. Hubbocks en werd gebouwd in 1909. Het gebedshuis vormt een waar rustpunt te midden van het drukke stadsgewoel. Indien u netjes gekleed bent mag de moskee ook door niet-moslims betreden worden (vrouwen hoeven niet gesluierd te gaan maar moeten zich wel bedekken). Trek wel uw schoenen uit! Er is altijd wel een vriendelijke Maleisiër aanwezig die bereid is om wat uitleg te geven over het gebouw. De moskee ligt overigens naast de plek waar de rivier de Gombak en de Klang samenkomen. Dit is, inderdaad, de modderige monding waaraan Kuala Lumpur zijn naam te danken heeft.

Central Market

Niet ver van de Dataran Merdeka bevindt zicht de Central Market Als u de aan de rechterzijde van het Sultan Abdul Samat gebouw gelegen brug oversteekt, ziet u de achterzijde van dit gebouw reeds liggen. Ooit was het een wet market waar de inwoners van de binnenstad hun groenten, vis en vlees kochten. In de jaren tachtig waren er plannen om het gebouw af te breken, maar gelukkig werd het gered van de slopershamer en in 1986 kreeg dit unieke gebouw een tweede leven. Nu kunt u er op uw gemak souvenirs gaan kopen en/of lekker eten. Een aantal kunstschilders heeft er een plek gevonden en soms vinden er ook (traditionele) optredens plaats.

Hoofdpostkantoor

Als u aan de achterzijde Central Market verlaat, kunt u via een bruggetje naar de overzijde van de rivier. Het Pejabat Pos Besar is zo gemakkelijk te bereiken. Hét adres voor postzegels en dergelijke. Ook kunt u hier eventueel poste restante stukken ophalen.

Dayabumi Kompleks

Het hoofdpostkantoor wordt geflankeerd door het Dayabumi Kompleks, een merkwaardige wolkenkrabber gebouwd in Arabische stijl. Beneden in de lobby bevindt zich een aantal verkoelende fonteinen. Hier kan men, gezeten op een bankje, genieten van het watergeruis. Ook kunt u met de lift naar de 34e verdieping om van het uitzicht te gaan genieten. Verder kunt u in het gebouw winkelen, eten of eventueel een reisje boeken bij een lokaal reisbureau.

Stationsgebouw van Kuala Lumpur

Als u het Dayabumi Kompleks aan de voorzijde verlaat is het slechts een korte wandeling heuvelop naar het voormalige centraal station van Kuala Lumpur. Het is in Moorse stijl gebouwd. Aan de overzijde bevindt zich het kantoor van de Keretapi Tanah Melayu, de nationale spoorwegmaatschappij, in dezelfde stijl. Het gebouw is ontworpen door de architect A. B. Hubbocks en het werd gebouwd in 1910. Het station is aangepast aan de eisen van deze tijd. Zeer bijzonder is het hotel dat deel uitmaakt van het geheel: Het Heritage Station Hotel. De meeste functies van dit oude station zijn nu verhuisd naar het KL Sentral.

Masjid Negara

Niet ver van het hierboven beschreven station bevindt zich de nationale moskee (Masjid Negara). Het gebouw is visueel waarneem-baar vanaf het station. Het werd gebouwd in 1965. Op vrijdagmiddag begeven zich duizenden mensen naar dit gebouw voor het wekelijkse gebed. Er kunnen zo’n 8000 gelovigen tegelijk aan de eredienst deelnemen! Het gebouw is een schoolvoorbeeld van moderne islamitische bouwkunst. Niet-moslims zijn welkom als bezoeker. Trek wel bij het betreden van de moskee uw schoenen uit. Er zijn opbergkastjes. Dames moeten netjes gekleed zijn, dat wil zeggen een rok die de knieën bedekt en een hooggesloten bloes met lange of driekwart mouwen. Ook heren moeten fatsoenlijk, dat wil zeggen niet te bloot, gekleed zijn. Eventueel wordt u ter plaatse voorzien van aangepaste kleding.

Sri Mariamman Tempel

Deze hindoetempel is gelegen aan de Jalan Cecil, in de nabijheid van Chinatown. Dit prachtige, kleurrijke gebedshuis werd gebouwd in 1873. Bezoekers zijn van harte welkom. Hindoepriesters en gelovigen zijn altijd bereid om uitleg te geven over hun religie.

Tijdens de viering van het hindoestaanse feest Thaipusam is dit het vertrekpunt voor een processie van gelovige hindoes naar de Batu Caves in Gombak. Wanneer zijn gebeden worden verhoord belooft zo’n hindoe om met doorboorde wangen en tong en/of voorzien van kleurige versieringen die met haken aan het lichaam bevestigd zijn, deel te nemen aan deze processie. Zijn vrienden begeleiden hem en moedigen hem aan. Uniek om mee te maken!

Tse Yeoh Tempel

Ten noorden van Chinatown aan de Leboh Pudu bevindt zich de Chinese Tse Yeoh Tempel. Hier wordt de god van de pioniers vereerd. De tempel is opgericht kort na het ontstaan van Kuala Lumpur en werd voor een deel gefinancierd door ‘kapitan Cina’ Yap Ah Loy. Uiteraard wordt hier ook de geliefde Chinese godin Guan Yin (godin van de genade) vereerd.

Kuala Lumpur Tower

Vanuit de verte is deze toren zichtbaar. Samen met de Petronas Twin Towers, beheerst dit bouwwerk de skyline van KL. Deze zendmast staat boven op een heuvel, de Bukit Nanas. De toren is 421 meter hoog. U kunt het bouwwerk bezoeken. Het uitzicht is fantastisch. Bovenin is een platvorm dat door iedereen bezocht kan worden. U gaat naar boven met een snellift. De entre bedraagt RM 38,00 per persoon. Mensen ouder dan 55 jaar krijgen RM 10,00 korting. Op het uitkijkplatform treft u, naast een adembenemend uitzicht, tal van souvenirwinkeltjes aan. Ook in de top bevindt zich een draaiend restaurant. Hier kunt u zowel ‘s middags als ’s avonds genieten van een lopend buffet. Indien u het restaurant wilt bezoeken dan is reserveren verstandig, nette kleding is vereist. Dus geen teenslippers, sandalen of korte broeken. In het weekend wordt er een high tea geserveerd, in dit geval zowel letterlijk als figuurlijk. Naast de Kuala Lumpur Tower is er een soort minidierentuin, waar u verschillende soorten slangen, een aantal amfibieën, insecten en kleine wilde dieren kunt bekijken (onder andere wasberen). Daarnaast is er een korte jungle walk in het Bukit Nenas Forest Reserve mogelijk en meestal zijn er nog enkele manifestaties die (met het entreekaartje van de toren) gratis toegankelijk zijn. Indien u te voet bent, dan hoeft u de heuvel niet te beklimmen want er is een gratis shuttle service de heuvel op. Als u per taxi komt dan wordt u uiteraard voor de ingang van het gebouw afgezet.

Openingstijden: 11.30-14.30 uur, 9.00-23.00 uur.

Tasik Perdana (De Lake Gardens)

De Lake Gardens zijn gelegen in het westen van Kuala Lumpur. Het park heeft een oppervlakte van ongeveer 92 hectaren. Het is gelegen tussen de Jalan Parlimen en de Jalan Damansara. Het werd in 1888 op initiatief van de toenmalige Britse bestuursambte-naar Alfred Venning aangelegd als botanische tuin. Op weg naar Tasik Perdana, op de Jalan Parlimen bevindt zich het National Monument. Dit monument dient om de gesneuvelden van de Tweede Wereldoorlog te gedenken en tevens de mensen die vielen in de strijd tegen de communisten gedurende de zogenaamde emergency. Het bestaat uit een groot bronzen beeldhouwwerk en werd gemaakt door Felix de Weldon in 1966. Het stelt zeven militairen voor die een Maleisische vlag oprichten. Niet ver van dit monument bevinden zich de ASEAN tuinen en een museum ter nagedachtenis van de overleden tweede premier van het onafhankelijke Maleisië, Tun Abdul Razak Husein.

In en rond Tasik Perdana is een aantal bezienswaardigheden geconcentreerd. De plaats is vrij makkelijk te bereiken per taxi, maar er gaan ook bussen naartoe. U kunt hier een hertenkamp en een vlindertuin bezoeken. Heel bijzonder is het vogelpark (The Bird Park). Het geheel bestaat uit een enorme serre waardoor u kunt wandelen. De meeste vogels vliegen vrij rond, behalve de exemplaren die men als gevaarlijk beschouwt. In dezelfde buurt, op loopafstand, bevinden zich een hibiscustuin en een orchideeëntuin. Ten slotte is er nog het Nationale -Planetarium, waar u niet alleen van alles te weten kunt komen over de planeten maar ook het een en ander over ruimtevaart. Het exclusieve hotel-restaurant Carcosa Seri Negara kijkt over het geheel uit.

Aan de zuidoostrand van het park is het National Museum gesitueerd aan de Jalan Travers. Het is een van de belangrijkste musea van de stad en is gebouwd in de stijl van een traditioneel Maleisisch huis. Het bevat informatie over de geschiedenis, de cultuur en de economie van Maleisië. U kunt er ook meer te weten komen over de flora en fauna van het land. Het museum is dagelijks geopend van 09.00 tot 18.00 uur. De entree is laag en is gratis voor kinderen jonger dan 12 jaar.

10 prachtige bestemmingen in Kuala Lumpur en Maleisië