KwaZulu-Natal

Swipe

Drakensberg/uKhahlamba National Park

En berg in het Drakensberg gebergte in Zuid-Afrika.Het gebergte dat Zuid-Afrika scheidt van oostelijk en zuidelijk Lesotho wordt in isiZulu uKhahlamba ('Barrière van Speren') genoemd. De Boeren waren van mening dat de bergtoppen leken op draken en noemden het gebied daarom Drakensbergen. De Britten namen deze naam over, maar verwijderden de laatste letters.

Het gebergte bevindt zich op een basaltlaag die een dikte kent van ruim duizend meter; hieronder ligt zandsteen. De Drakensberg heeft Zuid-Afrika’s hoogste bergtoppen en is ingeschreven op UNESCO’s World Heritage List. Bezoekers prijzen idylle en romantiek van de Drakensberg. Echter, een meerderheid verwachtte woest alpenlandschap. uKhahlamba geeft zich met moeite prijs en heeft ondoordringbaarheid hoog in het vaandel. Dieper in het gebergte ziet u dat platte bergtoppen plaatsmaken voor besneeuwde pieken met daaronder groene valleien, bergrivieren en grotten.

Woest en verlaten berglandschap komt u tegen in het zuidelijke deel van de Drakensberg en in Lesotho. Om van KwaZulu-Natals Drakensberg te genieten, zijn de aantrekkelijkste delen hieronder beschreven. De Drakensberg is in de verte zichtbaar als u over het zuidelijke deel van N3 rijdt. Harrismith, Estcourt en Mooi River hebben geasfalteerde uitvalswegen die naar een specifiek deel van het gebergte leiden.

Neem voldoende zonnecrème en warme kleding mee. Zorg ervoor dat ’s?winters sneeuwkettingen in uw huurauto liggen.

Bergville

Deze chaotische, drukke plaats ligt te midden van wijds plateaulandschap. U kunt hier inkopen doen en tanken voordat u doorrijdt naar Royal Natal National Park.

Royal Natal National Park

Verscholen in het noordelijke deel van de Drakensberg ligt Royal Natal National Park. Dit park ligt aan weerszijden van Tugela River die door een kloof stroomt. Deze is voorzien van een nauwe weg en eindigt in een kleine vallei, gelegen aan de voet van The Amphitheatre. Dit betreft een aaneenschakeling van kliffen die ruim duizend meter boven u torenen. Vanaf de klifrand valt Tugela River in fases naar beneden; dit is (qua lengte) de tweede waterval ter wereld. Achter de kliffen bevindt zich Mont-aux-Sources, die 3240 meter hoog is. Personeel van het bureau voor toeristische informatie (bij de toegangspoort) kan u actueel (veiligheids)advies geven met betrekking tot beklimmen van The Amphitheatre en Mont-aux-Sources.

De afslag naar Royal Natal National Park bevindt zich aan de R74 (ter hoogte van Langkloof, volg het bord ‘Drakensberg World Heritage Site (Northern)’.

Cathedral Peak Forest Reserve

Het gebied aan de voet van Cathedral Peak (3004 meter) vormt het clichébeeld van een Zuid-Afrikaanse huwelijksreis. Deze groene vallei wordt gedomineerd door Cathedral Peak Hotel en de golfbaan. Bergkammen en -pieken te over, net zoals wandelmogelijkheden. In het hotel is informatie beschikbaar over beklimmen van Cathedral Peak.

Cathedral Peak Hotel is aangegeven langs de R600 bij Winterton; de weg is ongeveer vijftig kilometer lang.

Sani Pass

Beschreven in deel 'Lesotho', klik hier.

Underberg

Klein Underberg ligt aan de voet van Sani Pass en is hetzelfde type plaats als Bergville. U kunt hier inkopen doen en tanken voordat u de Drakensberg inrijdt.

Garden Castle State Forest

Bergmeren, graslanden en watervallen worden in Garden Castle State Forest omringd door bergen met eigenzinnige vormen. Rhino Peak is de hoogste (3051 meter) en overschaduwt het gebied. Met name de herfst (april en mei) is hier schilderachtig. Enkele kilometers verderop vindt u Drakensberg Gardens Hotel, dat beschikt over een klein zwembad.

Garden Castle State Forest is bereikbaar door in Underberg de weg richting Kokstad te volgen (R617). Bijna vier kilometer verderop gaat u rechtsaf (‘Drakensberg Garden Resorts’).

10 prachtige bestemmingen in Drakensberg/uKhahlamba National Park en Zuid-Afrika