KwaZulu-Natal

Swipe

Durban

Reizen naar Durban

Multi-etnische oceaanstad

De Indische stad van Zuid-Afrika kent sterke Amerikaanse, Europese en Afrikaanse invloeden. Samoosas en andere gekruide gerechten zijn onmiskenbaar Durban, terwijl de promenade en mondain Beachfront uit Miami overgeplaatst lijken. Shaka, onderdeel van de alom voelbare Zulu-renaissance, is in Durban niet weg te denken. De weinige historische panden zijn opgetrokken in Europese bouwstijlen en staan nu in straten waarvan de Britse namen recent plaats maakten voor de namen van Afrikaanse revolutionairen.

Afrika's grootste haven

‘Durbs’, met 3,5 miljoen inwoners de derde stad van Zuid-Afrika, ligt aan de Indische Oceaan en kent hoge luchtvochtigheid. In de straten is het dus warm en klam, waardoor tropische planten in parken en andere groenzones groeien. De haven betreft de grootste van Afrika; verwacht hier echter geen Afrikaanse drukte. Sterker, het havengebied is rustig en georganiseerd.

Familievriendelijke vakantiestad

Voor Zuid-Afrikanen is Durban en haar omgeving synoniem van vakantie. In december en januari zijn hotels en guesthouses volgeboekt, net als vluchten van en naar de stad. Buiten dit seizoen is Durban ideaal voor families met jonge kinderen.

Geschiedenis van Durban

In 1824 werd op de plaats van het huidige centrum een kamp gesticht. Luitenant Francis Farewell gebruikte dit kamp om handelsmogelijkheden met Zulu’s te onderzoeken. Ruim tien jaar later werd de ontstane nederzetting Durban genoemd (genoemd naar Benjamin d’Urban, Brits generaal en gouverneur van Cape Colony). Kort daarna werd Durban hoofdstad van Brits Natal en groeide de plaats uit tot havenstad.

In 1837 kwamen Voortrekkers in de buurt van Durban met de bedoeling deze (met haar omgeving) te veroveren. De plaats werd succesvol verdedigd, waarna de Britten meer soldaten naar ‘hun’ stad in Natal stuurden. Na 1860 nam het aantal Indische inwoners toe; zij kwamen als gastarbeiders werken op de suikerrietplantages. Onder hen was Mahatma Gandhi, die de stad in 1893 binnenliep. In de twintigste eeuw ontwikkelde Durban zich tot de grootste havenstad van Afrika. Sinds 2000 wordt de gemeente waarvan Durban deel uitmaakt, eThekwini genoemd.

Beschrijving bezienswaardigheden (centrum) Durban

Wandeling (zes kilometer)

Het centrum van Durban is compact en is daardoor te bewandelen. De straten zijn kaarsrecht, aan weerszijden bevinden zich winkels, kantoorflats en enkele koloniale panden. Het gebied is altijd druk: straathandelaren verkopen fruit, zonnebrillen en kralenkettingen, minibustaxi’s rijden hun routes en auto’s rijden tussen verkeerslichten. Houd uw veiligheid gedurende deze wandeling in de gaten en aarzel niet om een auto te huren om Durban's bezienswaardigheden te zien.

Francis Farewell Square vormt het hart van Durban, het was hier dat de stad werd gesticht. Op het plein zorgen palmbomen voor de nodige schaduw. Onmisbaar is hier City Hall (stadhuis). Smaken verschillen, maar velen vinden dit het meest statige gebouw van Zuid-Afrika. Het werd in 1910 gebouwd en heeft een neonrenaissancistische façade. Op de eerste verdieping van dit stadhuis is het Natural Science Museum (tel. 031-3112242, geopend ma. t/m za. 08.30-17.00 uur, zo. 11.00-17.00 uur) gevestigd. Dit museum staat in het teken van geschiedenis en toekomst van natuur en levensvormen op de aarde. U ziet hier onder andere een levensgrote reconstructie van een tyrannosaurus (dinosaurussoort). Op de verdieping erboven, bevindt zich Art Gallery (tel. 031-3112264, geopend ma. t/m za. 08.30-16.00 uur, zo. 11.00-16.00 uur) waar enkele duizenden kunstwerken zijn tentoongesteld.

Met wat fantasie geeft Church St (het weggetje tegenover de inang van het stadhuis) een indruk van oud Durban. Met regelmaat vindt hier een markt plaats. Als u Monty Naicker Rd en Dr A.B. Xuma St (voorheen Commercial St) oversteekt, ziet u The Workshop, een winkelcentrum. Links ervan, bevindt zich het oude treinstation (tegenwoordig vestiging van Virgin Active). Het was hier dat Mahatma Gandhi in juni 1893 een treinkaartje voor eersteklasvervoer naar Johannesburg kocht – een actie die hem duur kwam te staan.

Als u Dr. A.B. Xuma St richting het westen volgt, komt u in Indian Quarter (let, met name hier, op uw veiligheid). Opvallend is hier het lichtpaarse gebouw dat lijkt op een kasteel: Victoria Street Market (bij Bertha Mkhize St en Ingcuce St). In dit overbevolkte complex zijn winkels en een vismarkt gevestigd. In deze oriëntale bazaar kunt u kruiden en Afrikaans kralen-, vlecht- en houtsnijwerk kopen – afdingen hoort erbij.

Door Dr Yusuf Dadoo St (voorheen Grey St) loopt u richting Durbans jachthaven. Onderweg passeert u twee moskeeën, die u niet verrassen in deze wijk. Vlak voor de zee ligt de brede boulevard, tot voor kort Victoria Embankment, nu Margaret Mncadi Ave. Rechts bevindt zich Wilsons Wharf dat per auto beter bereikbaar is. Wilsons is Durbans trendy waterfront; hier kunnen foto’s van de skyline worden genomen.

Als u Margaret Mncadi Ave richting het oosten volgt, komt u langs Natal Maritime Museum (geopend ma. t/m za. 08.30-15.45 uur, zo. 11.00-15.45 uur) dat vier geopende schepen heeft. Als afsluiting kunt u naar het Beachfront gaan, dit is per auto beter bereikbaar. Bij het zandstrand vindt u O.R. Tambo Parade, de strandzone met hotels, restaurants en attractieparken (zie ‘Durban met kinderen’). Wat betreft zwemmogelijkheden: hoe noordelijker u hier gaat, hoe schoner de stranden en hoe groter de parken.

Beschrijving bezienswaardigheden (ten noorden van het centrum) Durban

North Beach is populair bij zonaanbidders, surfers en skaters. Het strand is breed en heeft palmbomen; erachter vindt u een scala aan attracties, hotelflats en restaurants. Direct ten noorden van dit strand bevindt zich exclusief Suncoast Casino & Entertainment, gelegen aan de oceaan. Rijen palmbomen en glinsterende fonteinen verwelkomen hier ’s?avonds gasten. Als de commercie u te veel is, kunt u hier overdag gebruikmaken van het ruime gazon dat is voorzien van ligstoelen (bij het strand, een aanrader voor families). In deze omgeving is Moses Madhiba Stadium (gebouwd voor FIFA World Cup 2010) onmisbaar. Achter het stadion vindt u Durban Country Club (golfbaan parallel aan de oceaan, tel. 031-3131777).

Durban Botanical Garden (wijk Sydenham, aangegeven langs John Zikhale Rd, tel. 031-3091170, geopend dag. 07.30-17.30 uur), ligt ver van de kust en is wellicht de kleurrijkste van Zuid-Afrika. De tuin bestaat uit onderhouden gazons, Orchid House, Sunken Garden (‘verzonken tuin’) en groenzones met palmvarens, inheemse grassen en bomen. Picknickplaatsen te over; in het weekend is Durban Botanical Garden drukbezocht.

Beschrijving bezienswaardigheden (ten zuiden van het centrum)

The Point, de zuidelijke landtong, behoorde tot Durbans onveilige wijken. Een transformatieplan en geld leidden tot de bouw van luxueuze appartementencomplexen, kantoorcomplexen en hotels, waardoor rust terugkeerde. The Bluff, aan de overkant van de zeeopening, staat bekend om haar smalle zandstranden. Deze vormen duinen die meer dan veertig meter hoog zijn. Op deze duinen liggen de plaatsen Brighton Beach, Treasure Beach en Ocean View. ‘Bluff’ is aangegeven langs de M7 (u dient om de haven met haar industrieterreinen te rijden).

Durban met kinderen

uShaka Marine World (wijk The Point, Mahatma Gandhi Rd/Bell St, tel. 031-3288000, geopend dag. 09.00-17.00 uur) is Durbans bekendste attractie. Het gloednieuwe complex bestaat uit uShaka Sea World, uShaka Wet ’n Wild, uShaka Beach en uShaka Village Walk. Kinderen zullen meteen doorlopen naar de eerste twee parken. Sea World behoort tot de grootste aquaria ter wereld en heeft een openluchtdolfinarium waarin ook zeehond- en pinguïnvoorstellingen plaatsvinden. In het aquarium, dat is gevestigd in een scheepswrak (!), leven onder andere tijgerhaaien en schilpadden. Wet ’n Wild is een park waar adrenaline vrijkomt. Hier vindt u waterglijbanen, wildwaterbanen en snelstromende raftbanen.

Aan Beachfront is Funworld gevestigd; u ziet de stoeltjeslift van grote afstand. Dit is een kleinschalig park met kermisattracties. Mini Town is gevestigd in North Beach (Snell Parade 114, tel. 031-3377892, geopend dag. 09.30-16.30 uur) en betreft ‘Durbandam’, Zuid-Afrika’s versie van Madurodam. Durban in het klein, zelfs vliegtuigen zijn niet vergeten.

In Assagay (afslag 33 op King Cetshwayo Highway) ligt Duck ’n Deck Animal Farm (Willow Way 3, tel. 031-7681029, geopend di. t/m zo. 09.30-16.00 uur). Deze kinderboerderij ligt te midden van diepgroene bergen en valleien. ‘Ducklings’, zoals kinderen hier worden genoemd, vermaken zich bij geiten, schapen, fazanten, eenden en zwanen. Interactie met deze dieren staat centraal; ook ponyrijden behoort tot de mogelijkheden.

10 prachtige bestemmingen in Durban en Zuid-Afrika