KwaZulu-Natal

Swipe

Hibiscus Coast (South Coast)

Inleiding Hibiscus Coast (South Coast)

Het kustgebied tussen Amanzimtoti en Port Edward staat bekend om haar diepgroene heuvels die in de blauwe Indische Oceaan verdwijnen. Dankzij hoge luchtvochtigheid vindt u hier kleurrijk hibiscus en zowel suikerriet- als bananenplantages. Hibiscus Coast’s brede zandstrand heeft aantrekkingskracht op vakantiegangers, voornamelijk uit Gauteng. Zij komen hier om te zwemmen, surfen en kitesurfen. Buiten de vakantieseizoenen heeft u stranden voor uzelf.

Hibiscus Coasts levensader is de dubbelbaanse N2 die over bergen en door valleien leidt. Vrijwel alle vakantienederzettingen, bezienswaardigheden en steden van dit gebied zijn op deze (tol)snelweg aangesloten. Afstanden binnen het gebied zijn relatief kort; Hibiscus Coast wordt in dit hoofdstuk behandeld van noord naar zuid.

Umkomaas

Dit vakantieoord ligt aan de monding van Mkomazi River en behoort tot ’s?werelds meest prestigieuze duikgebieden. Voor de kust bevindt zich Aliwal Shoal, een rif dat is bedekt met koraal en sponzen. Dit betreft een gefossiliseerde zandduin met een lengte van twee kilometer en een maximale breedte van achthonderd meter. Ook bevinden zich hier enkele scheepswrakken die door (gevorderde) duikers bezocht worden. In het zeewater varieert het zicht van twaalf tot achttien meter.

Dolfijnen en schildpadden komen hier gedurende het hele jaar voor, kleintandzandtijgerhaaien (‘ragged tooth sharks’) kunnen worden gespot tussen juni en november, terwijl bultruggen (‘humpback whales’) hier in juni, juli, september en oktober bivakkeren. Tijgerhaaien zijn hier tussen februari en juni.

Scottburgh

Zandstrand en Crocworld zijn Scottburghs trekpleisters. Crocworld ligt enkele kilometers ten noorden van Scottburgh en is aangegeven langs de R102. De attractie (tel. 039-9761103, geopend dag. 08.00-16.30 uur) biedt meren en gazons die de leefomgeving vormen van krokodillen. De dieren worden dagelijks (met uitzondering van maandag) gevoed om 11.00 en 15.00 uur. Ook vindt u hier flamingo’s en meerkatten.

Pennington

Elf kilometer ten zuiden van Scottburgh ligt idyllisch Pennington. Deze plaats heeft vakantiepanden aan een breed zandstrand, palmbomen en acacia’s. Louis Botha (Boerenstrijder en eerste premier van Union of South Africa) was onder de indruk van dit gebied en liet hier zijn zomerhuis bouwen (1920). Hij overleed echter voordat het pand, dat lijkt op een Kaaps-Hollands landhuis, klaar was. Tegenwoordig is Botha House geopend als hotel met een klein restaurant. Dit biedt zicht op de oceaan en grenst aan Umdoni Park Golf Club.

Hibberdene en Uzumbe

Tussen Pennington en Hibberdene leidt de R102 door heuvelachtig binnenland dat is begroeid met gras en suikerriet. Vakantieplaats Hibberdene (ongeveer 25 kilometer ten zuiden van Pennington) ligt bij de monding van Mzmayi River en heeft een zandstrand. Echter, het strand van Uzumbe (vijf kilometer via de R102) is aantrekkelijker. Hier wordt gesurft, gezwommen en gesnorkeld.

Margate en Ramsgate

Margate is (met name tijdens pasen en kerst) de vakantieplaats van Zuid-Afrikaanse jongeren. In de hoofdstraten zijn dan ook restaurants, discotheken, bars en clubs gevestigd. Bij het strand staan betonnen appartementencomplexen; in het hoogseizoen vormt het strand de locatie van feesten en barbecues. U kunt een bezoek brengen aan Margate Art Gallery (geopend di. t/m vr. 08.30-16.00 uur, za. 08.30-14.00 uur), waar werken van bekende Zuid-Afrikaanse kunstenaars zijn tentoongesteld.

Nabijgelegen Ramsgate is geliefd bij gepensioneerden. Ook deze plaats heeft appartementencomplexen, vakantiehuizen en woonhuizen die zijn gebouwd op heuvelhellingen. Fraai zandstrand maakt hier plaats voor rotsen en de monding van Little Ibilanhlolo River. Ramsgate heeft een klein Whale View Deck (geopend dag. 08.00-17.00 uur) dat panoramisch zicht op de Indische Oceaan biedt. Om het uitzichtpunt te bereiken, volgt u de R620 (Marine Dr) in zuidelijke richting. U passeert 'The Waffle House' en een brug. Honderd meter verderop, aan uw rechterhand, bevindt zich 'The Crayfish Inn Restaurant'. De parkeervakken voor 'Whale View Deck' bevinden zich aan de overkant.

Southbroom

Enkele kilometers ten zuiden van Ramsgate, aan de overkant van Mbizana River, ligt welvarend Southbroom. De golfbaan is waarvoor Southbroom leeft, deze slokt de vakantieplaats bijna op. Southbroom is een oase van rust te midden van acacia’s en palmbomen. Verblijft u hier als u zonder winkelcomplexen kunt. De noordpunt ligt aan Imbezane Dr en biedt uitzicht op een brede landtong die de Indische Oceaan van Mbizana River scheidt. Bij regenval stroomt de rivier over de zandstrook. De groenzone bij de parkeerplaats leent zich voor ontspannen en picknicken.

Oribi Gorge Nature Reserve, Lake Eland Nature Reserve (bij Izingolweni)

Oribi Gorge (Nature Reserve) betreft ravijn met een lengte van twintig tot dertig kilometer. Door het (dichtbeboste) dal van het midden en westen van Oribi Gorge stroomt de Mkimkulu River, waarboven indrukwekkende kliffen (van aloude zandsteendeposities) torenen. Deze duiden op een hoger rivierniveau, ver in het verleden. Watervallen en wandelmogelijkheden ten spijt, zijn het de uitzichten waardoor u naar Oribi Gorge komt. Om optimaal van het gebied te genieten kunt u gebruik maken van de nauwe, 80-meter lange hangbrug ('suspension bridge') die alleen voetgangers toelaat en beide delen van de kloof verbindt.

Direct ten westen van het nauwe deel van Oribi Gorge bevindt zich Lake Eland Game Reserve (tel. 039-6870395, geopend 's zomers dag. 07.00-18.00 uur, 's winters dag. 07.00-17.00 uur). Tijdens uw gamedrive kunt u giraffen, gnoes, nyala's en zebra's spotten. Het reservaat biedt tevens wandel-, mountainbike- en paardrijdmogelijkheden. Meerdere afslagen van de N2 leiden (in)direct naar Oribi Gorge Nature Reserve. Lake Eland Game Reserve is bereikbaar door middel van afslag 'Oribi Flats West' (vier kilometer ten noorden van Izingolweni).

10 prachtige bestemmingen in Hibiscus Coast (South Coast) en Zuid-Afrika