Kyushu

Swipe

Beppu

Aan de oostkust van Kyushu ligt, naast een brede baai, het beroemde kuuroord Beppu. De 127.000 inwoners van Beppu ontvangen jaarlijks miljoenen bezoekers, die komen genieten van rond de 3.000 warmwaterbronnen. Hieruit stroomt dagelijks 140 miljoen liter warm water. Het warme water wordt niet alleen gebruikt om in te baden, het is tevens een bron van geothermische energie. Dit is energie in de vorm van voelbare warmte (het warme water), dat via geleiding aan de oppervlakte komt. Deze energie wordt onder meer gebruikt om elektriciteit op te wekken. Men boort een gat naar reservoirs van gloeiend heet water, die onder grote druk staan. Als dit water aan de oppervlakte komt, verdwijnt de druk en verandert het water deels in stoom. Deze stoom leidt men naar turbines, die vervolgens elektriciteit produceren. Voorts gebruikt men het hete water in de huishoudens van Beppu, bijvoorbeeld om woningen in de winter te verwarmen. Bovendien profiteren de tuinders in hun kassen van deze energiebron. Veel van de warmwaterbronnen in Beppu hebben een temperatuur die niet ver verwijderd is van het kookpunt. Deze bronnen noemt men Jigoku en zijn herkenbaar aan de verschillende kleuren van het water. De kleur van het water is afhankelijk van het soort mineraal dat in het hete water is opgelost. Deze hete bronnen zijn natuurlijk niet geschikt om in te baden, maar zijn zeer bezienswaardig. De warmwaterbronnen waar u in kunt baden, worden 'Onsen' genoemd en hebben een gemiddelde temperatuur van 38° C tot 40° C.

Behalve van de gewone warmwaterbronnen kunt u in Beppu genieten van onder andere modderbaden, zwavelbaden, massagebaden en zandbaden. Het warme water dat via de bronnen aan de oppervlakte komt, is grotendeels grondwater dat op een diepte van gemiddeld 200 m in contact is geweest met gloeiend gesteente en dat vervolgens naar de oppervlakte wordt gedrukt. Dankzij de hoge temperatuur is het water in staat allerlei mineralen op te nemen.

De naam Beppu is in wezen een verzamelnaam voor acht verschillende kuuroorden, te weten Beppu Onsen (ro'nd het treinstation), Hamawaki Onsen (in het zuidoosten van de stad, aan de monding van de rivier Asami), Kankaiji Onsen (op de flank van de berg Kankaiji), Horita Onsen (1 km ten westen van Kankaiji Onsen), Shibaseki Onsen (gelegen aan een bergstroom, in het oosten van de stad), Kannawa Onsen (op de flank van een heuvel, 8 km ten zuidwesten van het stadscentrum), Kamegawa Onsen (rond het treinstation Kamegawa) en Myoban Onsen (gelegen ten noorden van Kannawa Onsen).

Hoyorando in Miyoban Onsen

Zeer aantrekkelijk zijn de warmwaterbaden van Hoyorando (Onsen Hoyoland) in Miyoban Onsen. Hier kunt u gemengd baden. De openluchtbaden zijn heerlijk groot en zeer ontspannend. In het massagebad wordt uw lichaam gemasseerd door een van vier meter hoogte komende waterstraal. In de modder- en stoombaden dienen mannen en vrouwen gescheiden te baden. In Kankaiji Onsen staat het Suginoi Palace. Hier kunt u in een luxueuze omgeving baden in een warmwaterbron. Een glazen overkapping, tropische planten, een boeddhabeeld en een torii in het water bepalen het aanzien in het Suginoi Palace. Door de luxueuze inrichting heeft deze warmwaterbron helaas veel van haar oorspronkelijke karakter verloren. Persoonlijk vind ik de eenvoudige warmwaterbaden, zoals bij het hotel Hoyorando, veel aantrekkelijker.

Kamegawa Onsen 

In Kamegawa Onsen kunt u genieten van openluchtzandbaden aan het strand. De daar aanwezige dames leggen u in een kuil en scheppen warm zand over uw lichaam. Het zand dankt zijn hoge temperatuur aan het hete water dat door het zand omhoog rijst. Alleen een vochtig doekje, dat men op uw voorhoofd legt, brengt enige verkoeling. Een zandbad is zeer ontspannend voor een vermoeid lichaam.

Takegawara in Beppu Onsen

U kunt tevens een zandbad nemen in het gebouw Takegawara in Beppu Onsen, ten zuiden van het treinstation Beppu. Nadat u uw lichaam heeft verwend met een warmwaterbad, kunt u met een verkwikte geest een bezoek gaan brengen aan de Jigoku's.

Jigoku's

Het woord Jigoku betekent 'de brandende hel' en is afkomstig uit de boeddhistische sutra's. De meeste Jigoku's liggen in eikaars directe omgeving, ten noorden van Kanawa Onsen. De bekendste zijn Bozu Jigoku, Umi Jigoku, Yama Jigoku, Shiraike Jigoku, Kamada Jigoku, Oniyama Jigoku, Kinryu Jigoku, Tatsumaki Jigoku en Chinoike Jigoku. De Bozu Jigoku (de Apenhel) ligt op een plek waar 470 jaar geleden een tempel stond. Toen trof een aardbeving dit gebied en door een uitbar-sting van de vulkaan Tsurumi werd de tempel opgeblazen. Op de plaats waar eens de tempel stond, borrelde gloeiend hete grijze modder met een temperatuur van 99° C uit de bodem. Deze moddervulkaan heeft een diepte van 1.800 m en bevat onder andere zwavel, ijzer, aluminium en radium. De Umi Jigoku (de Zeehei) ontstond eveneens tijdens een eruptie van de vulkaan Tsurumi. Na een van zijn erupties ontstond er een vulkanisch meertje dat men de naam Umi Jigoku gaf, genoemd naar de zeegroene en zeer heldere kleur van het gloeiend hete water. Het water is zo heet dat men er regelmatig eieren in kookt. In de bijbehorende botanische tuin kunt u tropische plantensoorten bewonderen. Vergeet niet om een bezoek te brengen aan het idyllische shintoheiligdom, eenvoudig herkenbaar aan een rij poorten, die het smalle pad naar het heiligdom overkoepelen. Op het terrein ligt verder nog een 'Brandende Hel' met een diep bruinrode kleur, die wordt veroorzaakt door het bijzonder hoge ijzergehalte van het water. Bij de Yama Jigoku (de Berghel) is een modderberg ontstaan, waar een kleine dierentuin is gevestigd. Het water van de Shiraike Jigoku (de Hel van de Witte Vijver) is blauwwit, terwijl de Kamado Jigoku verschillende kleuren heeft. De Kamado Jigoku (de Oven Hel) werd in vroeger tijden gebruikt om voedsel in te koken. Een wanstaltig beeld van de rode demon Aka-Oni, 9ezeten op een enorme kookpot, fungeert als symbool van deze Jigoku.

U vindt hier een turkoois-blauwe Jigoku (met afzettingen aan de oeverwanden), een roodbruine, een grote groene en een kokende bruine. De gemiddelde temperatuur van het water schommelt rond de 80° C. In het warme water van de Oniyama Jigoku worden krokodillen gefokt, terwijl de Kinryu Jigoku (de Hel van de Gouden Draak) meer heet water produceert dan welke andere Jigoku in Beppu dan ook. De Tatsumaki Jigoku is een geiser (periodieke hete springbron). Op zo'n 50 m diepte wordt water verhit door gloeiend gesteente, waardoor er stoom wordt gevormd. Als de ondergrondse druk na 23 minuten te groot wordt, spuit het water omhoog. Na 3 minuten van ontlading is de druk dermate afgenomen dat de geiser zijn werk stopt. Na 23 minuten is de ondergrondse druk echter weer zo hoog dat de geiser weer 3 minuten voor ontlading moet zorgen. Dit proces gaat onafgebroken door. De geiser kan circa 20 m hoog spuiten; men heeft de geiser echter met rotsblokken omgeven zodat het gloeiend hete water niet hoger dan 5 m kan komen. De Chinoike Jigoku (de Hel van de Bloedvijver) is de meest bekende Jigoku van Beppu. De kleur van het water is zo rood als bloed, dankzij de rode klei in de grond. Het water bevat onder andere ijzer, magnesium en calcium. Deze 30 m diepe vijver heeft een temperatuur van 78° C.

Trein, veerboten en bus Beppu:

-, Beppu: Neem in Aso de JR Hohi Mainspoorlijn en stap na 3,5 uur uit op het treinstation Beppu.

Of neem vanuit Kokura de.JR trein richting Oita en stap na 1 uur en 25 minuten (limited express) uit op het treinstation Beppu. Of neem in Oita de trein en stap na 16 minuten uit op het treinstation Beppu.

-, Veerbootverbindingen:

Osaka naar Beppu met de Kansai Steamship (reistijd 14 uur); Kobe naar Oita met de Diamond Ferry (reistijd 14 uur en 40 minuten); Hiroshima naar Beppu met de Hirobetsu Steamship (reistijd 5,5 uur); Takamatsu naar Beppu met de Kansai Steamship (reistijd 9 uur); Matsuyama naar Beppu met de Kansai Steamship of Diamond Ferry (reistijd 4 uur);

Uwajima naar Beppu met de Uwajima Transport Ferry (reistijd 5 uur en 20 minuten);

Yahatama naar Beppu met de Uwajima Transport Ferry (reistijd 3 uur).

Bij de stad Oita ligt een luchthaven. Een speciale bus onderhoudt de verbinding tussen de luchthaven en het centrum van Beppu. Onderstaande bussen vertrekken alle vanaf het treinstation Beppu:

-, Veerboten: bus naar de bushalte Kankoko, reistijd 10 minuten.

-, Hoyorando: bus naar de bushalte Konya Jigoku-mae, reistijd 30 minuten.

-, Suginoi Palace: bus naar de bushalte Kankaijibasahi, reistijd 20 minuten.

-, Openluchtzandbad (Beppu Beach Sand Bath): bus naar de bushalte Rokushoen, reistijd 15 minuten.

-, Kannawa Onsen (alle Jigoku's): bus naar de bushalte Kannawa, reistijd een half uur.

-, Chinoike Jigoku: bus naar de bushalte Chinoike Jigoku-mae, reistijd 35 minuten.

-, Kabelbaan van Beppu (naar de top van de vulkaan Tsurumi, reistijd 35 minuten.

-, Yufuin: bus naar de bushalte Yufuin Eki-tnae, reistijd 70 minuten.

Hotel Limak Lara

De meest geschikte plek aan de Turkse Rivièra om helemaal 'zen' te worden is het prachtige Hotel Limak Lara. Dit volledig in...

v.a. 659.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Beppu en Japan