Kyushu

Swipe

Fukuoka / Hakata

Aan de monding van de rivier Naka ligt de stad Fukuoka of Hakata. Het stedelijk gebied op de oostelijke oever van de Naka noemt men Hakata, terwijl het stedelijk gebied op de westelijke oever de naam Fukuoka draagt.

In vroeger tijden was deze stad een toonaangevende handelshaven in Japan. Vandaar dat de Mongoolse leider Kublai Khan in de twaalfde eeuw zijn invasievloot in de richting van deze stad dirigeerde. Tijdens een zware storm werden zijn schepen echter door de golven verzwolgen. De Japanners dankten de goden en beschouwden de storm als een goddelijke wind ofwel kamikaze. Tegenwoordig is de stad met haar 1,6 miljoen inwoners de grootste stad van Kyushu en tevens het economische en politieke centrum van het eiland.

De tempel Shofukuji

De stad bezit weinig aantrekkelijke bezienswaardigheden. Als u toch enige tijd in deze stad moet doorbrengen, dan kunt u een bezoek brengen aan de tempel Shofukuji. Rond het jaar 1200 arriveerde de priester Eisai per boot in de Hakatabaai en zette hij zijn eerste schreden op Japans grondgebied. Hij werd de stichter van de eerste zentempel in Japan, de tempel Shofukuji. De rust die het tempelcomplex uitstraalt, is een verademing voor degenen die te veel tijd in de stedelijke drukte hebben doorgebracht.

Boheki of Genkofort

Ten westen van Fukuoka liggen de restanten van een muur (Boheki of Genkofort) die de Japanners in de dertiende eeuw hadden gebouwd om de machtige Mongoolse legers te kunnen weerstaan. Oorspronkelijk was de muur 20 km lang. Men heeft bij het strand van Imazu circa 100 m van deze muur blootgelegd.

Het heiligdom Dazaifu-Temmangu

Ten zuiden van Fukuoka kunt u een bezoek brengen aan het heiligdom Dazaifu-Temmangu, dat bij Japanners in hoog aanzien staat. Vanaf de zevende eeuw zetelde hier de gouverneur van Kyushu.

Shinkansen, trein en veerboten Fukuoka/Hakata:

-, Fukuoka/Hakata: Neem in Kita-Kyushu de JR Kagoshima Mainspoorlijn en stap uit op het treinstation Hakata. Dit treinstation is tevens het eindstation van de Shinkansen. Bij de stad ligt een internationale luchthaven (dagelijks vluchten naar Pusan in Zuid-Korea).

-, Tempel Shofukuji: De tempel ligt op een afstand van 400 m van het treinstation Hakata.

-, Muur in Imazu: Neem bij het treinstation Hakata de bus Nishi-no-ura yuki en stap na ongeveer 2 uur uit in Imazu.

-, Het heiligdom Dazaifu-Temmangu: Neem op het treinstation Fukuoka de Nishitetsuspoorlijn naar Futsukaichi. Stap daar over op de trein naar Dazaifu.

-, Veerbootverbindingen: Vanuit de haven van Fukuoka vertrekken veerboten met als bestemming het eiland Iki (met aansluiting naar het eiland Tsushima) en Okinawa.

10 prachtige bestemmingen in Fukuoka / Hakata en Japan